Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017, 01:02
Τελευταία ενημέρωση: 09:33

-A +A

Επενδυτικός Οδηγός 2017: Επενδύοντας σε συνθήκες ασθενικής ανάκαμψης

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017, 01:02
Τελευταία ενημέρωση: 09:33
Επενδυτικός Οδηγός  2017: Επενδύοντας σε συνθήκες ασθενικής ανάκαμψης
-A +A

Του Αλέξανδρου Σίνου*

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας θα επηρεαστεί το 2017, όπως και το 2016, από τις εξελίξεις του Ελληνικού Προβλήματος. Η βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι σημαντικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν το τέλος της ελληνικής κρίσης.

Τα μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% είναι, ως συνήθως, υπερβολικές. Η ανάπτυξη το 2017 θα είναι πολύ μικρότερη. Βασική αιτία η ανυπαρξία επενδύσεων. Τα κόκκινα δάνεια και το υψηλό λειτουργικό κόστος των τραπεζών θα μας εξασφαλίσουν και το 2017 υψηλά επιτόκια χορηγήσεων και τα μεγάλα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος (10% του ΑΕΠ) θα μας εξασφαλίσουν και για το 2017 υψηλούς συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών και υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Επιπρόσθετα, το κεφάλαιο που έχει χαθεί, η πιστωτική ασφυξία, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η κρίση εμπιστοσύνης δημιουργούν συνθήκες για ασθενείς χαμηλές μακροικονομικές επιδόσεις και το 2017.

Η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ακολουθήσει αναγκαστικά την οικονομία. Δεν υπάρχουν πολλές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες που να μπορούν να κινηθούν αντίθετα με αυτήν. Κάποια φωτεινά παραδείγματα εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό είναι γνωστά.

Παρ'' όλα αυτά επειδή ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε μία πιο σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία προχωρά, έστω με αργούς ρυθμούς, και εφόσον το 2017 δεν ανατραπεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας θα καταγράψουν θετικές επιδόσεις κατά το έτος 2017.

* Ο Αλέξανδρος Σίνος είναι μέλος του Δ.Σ. της Solidus Securities AEΠEY

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα