Δύο μήνες στο «περίμενε» για την επένδυση της Μυτιληναίος - Ο Γολγοθάς με τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ

Δύο μήνες στο «περίμενε» για την επένδυση της Μυτιληναίος - Ο Γολγοθάς με τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ένας επενδυτικός Γολγοθάς επικρατεί ακόμη και σήμερα για να πάρουν μπροστά και να ολοκληρωθούν μικρά, μεσαία και μεγάλα ενεργειακά έργα. Είναι τέτοιες οι ολιγωρίες που μπορεί η αδειοδότηση ενός project να διαρκέσει ακόμη και 15 χρόνια, όπως ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας κατά το χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ για τις επενδύσεις.

«Εδώ και δύο μήνες έχουμε υποβάλει στη ΡΑΕ το σχέδιο για τη νέα μεγάλη επένδυση στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ύψους 350 εκατ. ευρώ, και ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση», σημείωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, ο Ντίνος Μπενρουμπή, επικεφαλής της Protergia που ανήκει στη Μυτιληναίος.

«Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε έργο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Εύβοια που αδειοδοτήθηκε προ 15ετίας», είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Σπύρου, εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προσθέτοντας ότι μπορεί να δουλεύουν επί χρόνια εκατοντάδες μηχανικοί, να επενδύονται τεράστια κεφάλαια, και ένα project να κολλήσει στην απόφαση ενός και μόνο δημοσίου υπαλλήλου.

Στη περίπτωση της Μυτιληναίος, το αίτημα έχει υποβληθεί από τις 3 Μαρτίου, και αφορά μια τυπική άδεια παραγωγής. Έγγραφο που ναι μεν μπορεί να αποτελεί ένα τυπικό προαπαιτούμενο, ωστόσο καθυστερεί ολόκληρη την αδειοδοτική αλυσίδα, καθώς οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ. Καλώς εχόντων, πάντως, των πραγμάτων η νέα μονάδα ισχύος 650 μεγαβάτ, αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2021. 

Και, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Μπενρουμπή, υπάρχουν και χειρότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μυτιληναίος ολοκλήρωσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 200 μεγαβάτ στις ΑΠΕ και αρκετά από τα έργα που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2016 - 2018 είχαν άδειες από το 2003, οι οποίες κινδύνευαν να λήξουν, καθώς την περίοδο που εκδόθηκαν είχαν 15ετή ισχύ.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ήταν και η τοποθέτηση του εντεταλμένου συμβούλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γ. Σπύρου, ο οποίος στάθηκε στα τεράστια προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στις επενδύσεις ΑΠΕ, η κρατική μηχανή, από έναν υπάλληλο του υπ.Πολιτισμού έως έναν δασάρχη. Και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλέον είναι τέτοιο το καθεστώς στην αγορά ώστε μια καθυστέρηση αδειοδότησης ισοδυναμεί με ακύρωση του έργου. Στο παλαιό καθεστώς των feed in tariffs οι επενδυτές μπορούσαν να εξισορροπήσουν τα επιπλέον κόστη που δημιουργούσε η γραφειοκρατική καθυστέρηση, όχι όμως και σήμερα, όπου οι διαδικασίες είναι ανταγωνιστικές, επεσήμανε ο κ. Σπύρου.

Επίσης και παρ' ότι οξύμωρο, αποδεικνύεται ότι η αδειοδότηση μιας μεγάλης θερμικής μονάδας μπορεί να είναι τελικά ευκολότερη υπόθεση από ό,τι για ένα αιολικό. Στη περίπτωση για παράδειγμα της μονάδας της Μυτιληναίος, αυτή βρίσκεται στο χώρο της Αλουμίνιον, όπου ήδη λειτουργούν δύο εργοστάσια παραγωγής, και η διαδικασία θεωρητικά είναι πιο βατή.

Σημειωτέον ότι στις ΑΠΕ, είναι πάντα υψηλός και ο κίνδυνος αντιδράσεων από κατοίκους, με συνέπεια προσφυγές σε δικαστήρια, και άρα ένα σίριαλ καθυστερήσεων σε χρόνο και χρήμα, που ουκ ολίγες φορές έχει αναστείλει δρομολογημένες επενδύσεις Ελλήνων και ξένων παικτών.