Επενδυτικό big bang στις τηλεπικοινωνίες - Αλλάζει πίστα η Ελλάδα

Επενδυτικό big bang στις τηλεπικοινωνίες - Αλλάζει πίστα η Ελλάδα

Ανακτά την ανταγωνιστικότητά της η χώρας μας και επανατοποθετείται στον παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την υιοθέτηση φιλοεπενδυτικών πολιτικών, OTE, Wind και Vodafone ετοιμάζουν επενδύσεις περίπου 4 δισ. ευρώ έως το 2027. Μόνο το 2022 οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ, με τη  μερίδα του λέοντος να ανήκει στον ΟΤΕ.

Οι επενδύσεις που δρομολογούνται για το 2022 αφορούν στην πλειονότητά τους τις οπτικές ίνες και την επέκταση του δικτύου 5G.  Μόνο ο ΟΤΕ το επόμενο έτος σχεδιάζει επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος εξαετίας οι επενδύσεις εκτοξεύονται σε 3 δισ. ευρώ.  Ο όμιλος έχει μετατραπεί σε πάροχο τεχνολογίας και επιταχυντή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ενώ αναμένεται να «παίξει» σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση. Τα οποία υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια τις επενδύσεις του σε δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ μειώνουν το ψηφιακό χάσμα της χώρας μας συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Παράλληλα κομβικό ρόλο στον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας έχει το Cosmote 5G, όπου μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει φτάσει το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης. Ο νέος στόχος, που πρόκειται να κατακτηθεί μέσα από δρομολογούμενες επενδύσεις, είναι η κάλυψη να φθάσει το 80% του πληθυσμού έως το τέλος του 2022.

Με τη σειρά της η Vodafone υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, που το 2022 θα φτάσουν τα 100 εκατ ευρώ. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Χάρη Μπρουμίδη περιλαμβάνει την επέκταση του 5G, επενδύσεις σε οπτικές ίνες και εμπλουτισμό των υπηρεσιών που παρέχονται στις επιχειρήσεις. Στόχος δεν είναι άλλος από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμβολή της εταιρείας στη ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και των επιχειρήσεων. 

Σχετικά με το 5G έως τέλος της χρήσης η κάλυψη θα φτάνει το 40%, ενώ ο δεύτερος στόχος είναι η επέκταση των οπτικών ινών.

Σε ό,τι αφορά στη Wind ήδη έχει συστήσει εταιρεία για την κατασκευή των υποδομών της. Ο πλήρης επενδυτικός σχεδιασμός θα ξεκαθαρίσει όταν δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εξαγορά της εταιρείας από την United. Ήδη η εξαγορά προχωρά σε επίπεδο εγκρίσεων, μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες σε βάθος πενταετίας αναμένεται να γίνουν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες, στο δίκτυο 5G και βεβαίως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ψηφιακής μετάβασης με συμμετοχή σε ανάλογα έργα.