Επενδυτική «απόβαση» αμερικανικών κεφαλαίων στα θερμοκήπια με 100 εκατ. ευρώ
Waterfall Capital

Επενδυτική «απόβαση» αμερικανικών κεφαλαίων στα θερμοκήπια με 100 εκατ. ευρώ

Η χώρα μας βρίσκεται στο «στόχαστρο» επενδυτών αμερικανικών κεφαλαίων. Εκτός όμως από την ενέργεια και τις υποδομές το ενδιαφέρον στρέφεται και στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς εκτιμάται από τα επενδυτικά κεφάλαια πως βρισκόμαστε ενόψει ενός ενάρετου αναπτυξιακού κύκλου.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Waterfall Capital επενδύει στη χώρα μας σε πρώτη φάση 30 εκατ. ευρώ για θερμοκήπιο στη Λαμία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για να ξεκινήσει ένα νέο project, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να επενδύσει στη χώρα μας σε βάθος τετραετίας αγγίζουν τα 100 εκατ.ευρώ. 

Τι βλέπουν οι επενδυτές και τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα; «Η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σελίδα. Φαίνεται πως θα υπάρξει ανάπτυξη, ενώ υπάρχει σταθερότητα και φιλοεπενδυτικός σχεδιασμός», σημειώνει ο Σταύρος Ταμπάογλου, CEO της θυγατρικής της Waterfall στην Ελλάδα, Bellamia. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Ήδη σκανάρονται από το fund περιοχές για να φτιαχτούν θερμοκήπια. Όχι μόνο για την παραγωγή ντομάτας όπως έχει γραφεί, αλλά γενικότερα για τον κλάδο των λαχανικών». 

Το 2022 σε λειτουργία το θερμοκήπιο στη Λαμία

Το πρώτο έργο της αμερικανικής εταιρείας μέσω του ελληνικού επενδυτικού της βραχίονα, της Bellamia, αφορά στην κατασκευή υποδομών καθετοποιημένης παραγωγής τριών ειδών υδροπονικής ντομάτας.

Η κατασκευή θερμοκηπίου θα γίνει σε έκταση 160 στρεμμάτων, σε μία επένδυση αρχικής εκτίμησης 30 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω επένδυση θα δημιουργήσει περίπου 150 μόνιμες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η διοίκηση της θυγατρικής έχει θέσει ως στόχο της την είσοδό στα ράφια των supermarket και τη δραστηριοποίησή της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το καινοτόμο στοιχείο των νέων θερμοκηπίων είναι η θερμική μονάδα που διαθέτουν. «Κάθε θερμοκήπιο θα διαθέτει μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας και θερμικής υψηλής απόδοσης ισχύος 8,8 MW, μέσω της οποίας θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και παράλληλα θα δεσμεύεται το διοξείδιο του άνθρακα, δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του θερμοκηπίου» εξηγεί ο κ. Ταμπάογλου και προσθέτει με νόημα πως «υπάρχει ένα ακόμη project που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα».

To Waterfall Capital Investors είναι μία αμιγώς Αμερικανική εταιρεία που επενδύει σε διάφορους τομείς, κατά κύριο λόγο όμως στα θερμοκήπια. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και μέσω της επένδυσης στη χώρα μας επιχειρεί την πρώτη της «απόβαση» σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως φαίνεται η Ελλάδα εκτός από τους κλάδους των υποδομών, του real estate και της ενέργειας βρίσκεται στον «πυρήνα» του επενδυτικού ενδιαφέροντος και για την πρωτογενή παραγωγή με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.