Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην τριετία από την Grivallia

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην τριετία από την Grivallia

(Φωτ.: Μιλώντας στο Liberal, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, κ. Γιώργος Χρυσικός, επισημαίνει ότι «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θέλουμε να επενδύσουμε σαν μητρική 300 - 400 εκατ. ευρώ και σαν Grivalia Hospitality περί τα 200 εκατ. ευρώ στην τριετία. Θεωρούμε ότι η περίοδος είναι σωστή, καθώς και ακίνητα υπάρχουν σε λογικές τιμές και είναι στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε στην εσωτερική αγορά, καθώς η χώρα χρειάζεται επενδύσεις».)

Της Αντιόπης Σχοινά

Επενδύσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ προτίθεται να πραγματοποιήσει στη χώρα στην τριετία η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ απευθείας αλλά και μέσω της Grivalia Hospitality, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιώργου Χρυσικού, διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης προς το Liberal.

Μιλώντας στο Liberal, ο κ. Χρυσικός επισημαίνει ότι «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θέλουμε να επενδύσουμε σαν μητρική 300 - 400 εκατ. ευρώ και σαν Grivalia Hospitality περί τα 200 εκατ. ευρώ στην τριετία. Θεωρούμε ότι η περίοδος είναι σωστή, καθώς και ακίνητα υπάρχουν σε λογικές τιμές και είναι στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε στην εσωτερική αγορά, καθώς η χώρα χρειάζεται επενδύσεις».

Grivallia Hospitality

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Grivalia Hospitality, της οποίας οι εργασίες είναι εστιασμένες στον κλάδο των ξενοδοχειακών/τουριστικών ακινήτων, τονίζει ότι «ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 4 περιπτώσεις ακινήτων τα οποία εξετάζουμε, εκ των οποίων τα δύο είναι σε προχωρημένο στάδιο. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στόχευση της Grivalia είναι να τοποθετηθεί σε πολυτελής ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα λειτουργήσουν από μεγάλους αναγνωρισμένους tour operators και βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας με υψηλής ποιότητας και οικονομικής επιφάνειας τουρισμό. Παρά τη σαφή στόχευση, ο ίδιος σημειώνει ότι μπορεί να εξετάζονται και μικρότερες μονάδες οι οποίες ωστόσο έχουν υψηλές προδιαγραφές ή μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, η Grivalia Properties θα κινηθεί για τη δημιουργία, σε ιδιαίτερες τοποθεσίες, σχετικά μικρών σε μέγεθος «μπουτίκ» ξενοδοχείων, φιλικών προς το περιβάλλον.

Όσον αφορά στη γεωγραφική τοποθέτηση, σε πρώτη φάση, στόχευση θα αποτελέσουν επενδύσεις σε νησιά που διαθέτουν εύκολη αεροπορική πρόσβαση, σε Αιγαίο, Ιόνιο και Δωδεκάνησα, όπως επίσης και προορισμοί στην ηπειρωτική χώρα με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Πιθανή και η σύμπραξη, στην κούρσα για το Χίλτον

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό, η Grivalia Hospitality, μπορεί σε συγκεκριμένα project να αναζητήσει σύμπραξη με ξένους ή και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιονικής Ξενοδοχειακής (ξενοδοχείο Χίλτον), όπου η εταιρεία θα δώσει το παρών στην κούρσα της διεκδίκησης της, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τονίζει, ότι θα είναι απαραίτητα και ο προτιμητέος επενδυτής. Το μοντέλο της σύμπραξης με θεσμικούς επενδυτές ανά επένδυση θα λειτουργήσει και πολλαπλασιαστικά όσον αφορά το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων.

(Φωτ.: Στην περίπτωση της Ιονικής Ξενοδοχειακής (ξενοδοχείο Χίλτον), η Grivalia Hospitality θα δώσει το παρών στην κούρσα της διεκδίκησης της, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τονίζει ο κ. Χρυσικός, ότι θα είναι απαραίτητα και ο προτιμητέος επενδυτής.)

«Η λογική μας είναι να συμπράξουμε με άλλους επενδυτές, ώστε να εξασφαλίσουμε κεφάλαια για να προχωρήσουμε σε πολλά έργα ταυτόχρονα», αναφέρει ο κ. Χρυσικός χαρακτηριστικά, καθώς σήμερα η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των τουριστικών επενδύσεών τους, 100 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 100 εκατ. ευρώ δανεισμός. Αν λοιπόν αυτά ή το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετευτεί σε μια και μόνη επένδυση, η κίνηση αυτή θα είναι εκτός στρατηγικής στόχευσης.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει και τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ, επενδύοντας και στην ανάπτυξη οικοπέδων τουριστικού χαρακτήρα.

Επαγγελματικά ακίνητα

Στο core business η Grivalia εξακολουθεί να επενδύσει στην αγορά γραφειακών και επαγγελματικών χώρων, ενώ προχωρά στην ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών χώρων των μισθωτών της. Όπως μάλιστα σημειώνεται, η στροφή στην οικολογική προσέγγιση της δραστηριότητας του ομίλου θα αποτελέσει στο μέλλον βασικό πυλώνα της στρατηγικής του στο προσεχές μέλλον.

Τέλος, ο κ. Χρυσικός, αναφερόμενος στην αγορά των ΑΕΕΑΠ συνολικά, εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά έχει πεδίο ανάπτυξης και μπορεί να χωρέσει και νέους παίκτες με στόχευση όχι απαραίτητα σε μεγάλα και ακριβά ακίνητα, αλλά σε άλλα μικρότερης ή μεσαίας αξίας της τάξης των 1 - 3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2015 η προσθήκη νέων επενδυτικών ακινήτων ενίσχυσε την καθαρή κερδοφορία της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, που ανήλθε σε 62 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. κατά το 2014. Ειδικότερα, τα έσοδα από μισθώματα ενισχύθηκαν κατά 14% και ανήλθαν σε 57,6 εκατ., έναντι 50,6 εκατ., ως αποτέλεσμα των πρόσθετων ακινήτων, καθώς και της ενσωμάτωσης των εσόδων που προήλθαν από τις επενδύσεις που είχαν γίνει το 2014. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 αποκτήθηκε χαρτοφυλάκιο εννέα καταστημάτων της αλυσίδας Makro Cash & Carry, όπως επίσης και δύο ακίνητα της αλυσίδας Praktiker Hellas.

Πάντως, οι φόροι αυξήθηκαν κατά 32%, σε 5,53 εκατ., έναντι 4,19 εκατ. το 2014, λόγω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ, απόρροια των νέων ακινήτων που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia Properties κατά τη διάρκεια του 2014.