Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία με στόχο την πρωτιά στην Ευρώπη

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία με στόχο την πρωτιά στην Ευρώπη

Επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ αλλά και 2.000 νέες θέσεις εργασίας στην επόμενη τετραετία προγραμματίζει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ανεβάζει ταχύτητα, αλλάζει επίπεδο και είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. 

Στόχος είναι, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής αγοράς φαρμάκου, σε μια πενταετία η Ελλάδα να είναι η «δύναμη πυρός» στην Ευρώπη, και από το 2024 να μην υπάρχει σκεύασμα φαρμάκου που να μην παράγεται στην  Ελλάδα. 

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δίνει ένα ηχηρό κι αισιόδοξο «παρών» στην πιο δύσκολη παγκόσμια ιστορία, εκμεταλλευόμενη το αναπτυξιακό clawback, δηλαδή το συμψηφισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ έρευνα και ανάπτυξη από τις επιστροφές που έδωσε στο κράτος για το 2019 και το 2020, ώστε να ξεδιπλώσει το σχέδιο της με 46 στοχευόμενα μέτρα για την επόμενη 4ετία. 

Ξεδιπλώνοντας το σχέδιο τους για επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ την προσεχή τετραετία και την δημιουργία περισσότερων από 2000 θέσεων εργασίας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να ανατρέψουν το drain brain και να γυρίσουνε πίσω οι έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θοδωρής Τρύφων και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Δέμος επισημαίνουν πως εάν τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ των διογκωμένων clawback και των λοιπών επιστροφών οδήγησαν σε αποβιομηχανοποίηση και έλλειψη κονδυλίων είχαν μείνει στα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών, σήμερα η Ελλάδα θα είχε το δικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό και το δικό της μονοκλωνικό αντίσωμα για τον κορονοϊό, καθώς τα μυαλά και οι παραγωγικές μονάδες είναι εδώ.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «καταφέραμε να περάσουμε από τη Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη τη φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα» 

Οι επενδύσεις των 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο τέλος του 2024 στη δημιουργία, δώδεκα νέων εργοστασίων που θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φθάνοντας συνολικά στα 52 το 2025, ενώ 29 νέες παραγωγικές μονάδες επίσης αναμένεται να προστεθούν στις ήδη 71 καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής.  

Επίσης, αν στις εγχώριες επενδύσεις προστεθούν και αυτές των πολυεθνικών που έχουν παρουσία στη χώρα μας τότε οι επενδύσεις συνολικά θα φτάσουν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε € 1 εκατ. που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους € 80 εκατ.  

Παράλληλα όπως αναφέρθηκε, 45 προγράμματα για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες θα κατατεθούν συνολικά έως τα τέλη Μαρτίου. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, "για πρώτη φορά έχουμε κίνητρα που μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε στοχευμένα και πιο μπροστά. Υπογράμμισε πως "οι επενδύσεις προχωρούν υπό την προϋπόθεση πως θα έχουμε σταθερό περιβάλλον και το μέτρο συμψηφισμού του clawback και των επενδύσεων για τουλάχιστον μια τετραετία". Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, το αναπτυξιακό clawback δεν είναι πανάκεια και στόχος είναι να μηδενιστεί. 

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος επισήμανε ότι «με ίδια κεφάλαια ξεκινάει η αντεπίθεση για ανάπτυξη στην Ελλάδα από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, ώστε να προσελκύσουμε και ξένα επενδυτικά κεφάλαια». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θοδωρής Τρύφων σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια θεωρεί ότι αρωγοί θα είναι τόσο η EBRD, καθώς υπάρχουν σχετικές συνομιλίες αλλά και άλλοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί. 

Ειδικότερα, η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Όσον αφορά τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν στις παρακάτω ελληνικές φαρμακευτικές και συγκεκριμένα: 

- Adelco δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στο Μοσχάτο 

- Βennett νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης 

- ΒΙΑΝΕΞ επέκταση του πρώτου εργοστασίου και του τρίτου εργοστασίου της αλλά και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα 

- ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική 

- Boehringer Ingelheim επέκταση στο Κορωπί 

- Demo  ενίσχυση  παραγωγής και ερευνητικής δραστηριότητας, επέκταση εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι, 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα 

- Elpen νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα και νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στα Σπάτα,  νέο εργοστάσιο στο Κορωπί και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης εργοστασιακής μονάδας στο Πικέρμι  

- Opus Materia επέκταση της έρευνας 

- Pharmathen επέκταση μονάδες στις Σάπες Ροδόπης 

- Pharmazac νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία 

- Rafarm νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία και επέκταση εργοστασίου στην Παιναία 

- Syn Innovation νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο 
 
Ήδη η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εξάγει ποιοτικό ελληνικό φάρμακο σε 120 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβάνοντας την Ευρώπη την μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή. Το σχέδιο ανάκαμψης από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει τη δημιουργία 12 εργοστασίων, 29 βιομηχανικών μονάδων, 52 γραμμών παραγωγής και 17 νέων ερευνητικών κέντρων, με τον Θοδωρή Τρύφων να λέει πως μέχρι το 2024 θα έχουμε επενδύσει περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλάζοντας την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φέρνοντας την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων ώστε όταν θα μιλάνε για τη χώρα μας θα μιλάνε για το ελληνικό φάρμακο.

Ο Θοδωρής Τρύφων έδωσε δε για παράδειγμα των εξελίξεων που αναμένεται να γίνουν τη δημιουργία δύο μονάδων παραγωγής αποκλειστικά ογκολογικών φαρμάκων, ώστε το 20% των ογκολογικών ασθενών να καλύπτεται με αποκλειστικά  ελληνικά παραγόμενα ογκολογικά φάρμακα.