Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία σχεδιάζει το Κατάρ

Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία σχεδιάζει το Κατάρ

Την πρόθεσή του να επενδύσει στη Γερμανία 10 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα από το Βερολίνο ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ Θάνι, κατά την έναρξη του οικονομικού φόρουμ Κατάρ-Γερμανίας στο Βερολίνο, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Για να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη της γερμανικής οικονομίας και τη σημασία του να επενδύουμε σε αυτή, ανακοινώνω την πρόθεση του Κατάρ να τοποθετήσει επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ στη γερμανική οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Αλ Θάνι.

Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν τους τομείς του αυτοκινήτου, της τεχνολογίας και των τραπεζών, τους μεγάλους παραδοσιακούς πυλώνες της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Hantelsblatt, το Κατάρ ενδιαφέρεται πολύ για το πυκνό δίκτυο των μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, πνεύμονα της γερμανικής οικονομίας.

Το εμιράτο είναι ήδη ένας μέτοχος που έχει μεγάλη παρουσία στο γερμανικό Χρηματιστήριο, μέσω των συμμετοχών του σε ομίλους όπως η Siemens, η Volkswagen ή η Deutsche Bank.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο επενδυτικό συνέδριο Γερμανίας-Κατάρ στο Βερολίνο, ο Αλ Θανί δήλωσε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είχε διπλασιαστεί κατά περίπου 2,8 δισ. Ευρώ, αλλά ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε ελαφρά το 2017.

Bernd von Jutrczenka/pool photo via AP