Επέκταση σε Αγγλία, Κύπρο, Αίγυπτο και πράσινη ενέργεια τα στοιχήματα της Mevaco

Επέκταση σε Αγγλία, Κύπρο, Αίγυπτο και πράσινη ενέργεια τα στοιχήματα της Mevaco

Tι κοινό μπορεί να έχουν η αμυντική βιομηχανία,η παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων, το μετρό στον Πειραιά, οι δρόμοι στην Αυστραλία, η Αγγλία και η Αίγυπτος, με την παραγωγή βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα και τους ψηφιακούς πίνακες ενημέρωσης; Ο πρόεδρος της Mevaco, Δημήτρης Κωστόπουλος μιλάει στο Liberal για τους στόχους της εισηγμένης το 2021.

«Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, όπως άλλωστε και για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Ωστόσο το 2021 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Έχουμε χτίσει επαρκή ρευστότητα, με στόχο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει στο μέλλον, εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα αναμένουμε μέσα στο έτος να ολοκληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στις κτιριακές εγκαταστάσεις» δηλώνει στο Liberal ο πρόεδρος της Mevaco, Δημήτρης Κωστόπουλος. 

H Μevaco δημιουργήθηκε πριν περίπου 40 χρόνια, με προσανατολισμό από την πρώτη μέρα την παραγωγή καινοτόμων μεταλλικών αντικειμένων. Από τότε, μετεξελίχθηκε σε μία εισηγμένη με σημαντική συμβολή στον κλάδο της μεταλλουργίας και πλούσιο «portfolio». Από την έδρα της, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, ο «στρατηγός» της εισηγμένης, Δημήτρης Κωστόπουλος σχεδιάζει το 2021. 

«Στόχος μας το 2021 είναι η επέκτασή μας σε νέους κλάδους δραστηριότητας» λέει στο Liberal ο πρόεδρος της εισηγμένης και αναλύει πως «αυτοί οι κλάδοι περιλαμβάνουν τις κατασκευές για την αμυντική βιομηχανία, η κατασκευή ψηφιακών πινάκων ενημέρωσης και κυρίως η κατασκευή κινούμενων και σταθερών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και η παραγωγή και εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας». Άλλωστε με απώτερο στόχο την ενίσχυση της θέσης της στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα προβεί το προσεχές διάστημα σε απόκτηση εξοπλισμού και εξειδικευμένων τεχνολογιών για την παραγωγή εξαρτημάτων για τα φωτοβολταϊκά. 

Η εταιρεία, το ορόσημο έτος 2021, «ανοίγει τα φτερά της» για νέους προορισμούς, ετοιμάζοντας να ταξιδέψει τις υπηρεσίες της σε Ευρώπη και Αφρική. «Αποτελεί στόχο για την εταιρεία μέσα στο 2021 να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε Αγγλία, Κύπρο και Αίγυπτο. Ήδη έχουν κατατεθεί φάκελοι για projects που τρέχουν και αναμένεται να έχουμε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών άμεσα. Είμαστε αισιόδοξοι πως το 2021 θα αποτελέσει έτος ανάπτυξης για την εταιρεία»  εξομολογείται ο κ.Κωστόπουλος. 

Tα project σε Αυστραλία και Μετρό...

Η εισηγμένη μέσα στο 2021 θα αναπτύξει και τον κατασκευαστικό της τομέα. Θα υλοποιήσει σε σημαντικά projects όπως νέα κατασκευαστικά έργα σε Ελλάδα, όπως οι νέοι σταθμοί του μετρό στον Πειραιά, αλλά και στο εξωτερικό όπως τα συστήματα ηχομόνωσης δρόμων στην Αυστραλία. 

 Αναβλήθηκαν έργα το 2020
 

Τα σημάδια της πανδημίας του κορονοϊού στην εισηγμένη, είναι εμφανή στα οικονομικά της αποτελέσματα. Στο εννεάμηνο του 2020, κατέγραψε πτώση τζίρου και EBITDA. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά  52,3% στα 6,05 εκατ. ευρώ από 12,68 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ η πτώση αυτή συμπαρέσυρε και τα λειτουργικά κέρδη, όπου η συρρίκνωση μεγεθών ήταν πιο εμφανής. Τα EBITDA από τα 1,31 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019, υπέστησαν καθίζηση  74% και διαμορφώθηκαν στα 329,7 χιλ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Mevaco «αρκετά projects που είχαν κλείσει, αναβλήθηκαν και πάγωσαν, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, ωστόσο αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Κοιτάμε μπροστά και στους ορίζοντες που ανοίγονται το 2021»