Επέκταση πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία κάτω των €100.000 ζητά η ΕΚΤ

Επέκταση πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία κάτω των €100.000 ζητά η ΕΚΤ

Επέκταση των πλειστηριασμών σε ακίνητα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ που χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία ζητά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τα κλιμάκια του Μηχανισμού βρίσκονται στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, οι πρόνοιες του οποίου για την πρώτη κατοικία εκπνέουν στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η ΕΚΤ όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν πως οι πρόνοιες προστασίας που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους δανειολήπτες.

Οι θεσμοί ανησυχούν πως τυχόν παράταση του υφιστάμενου νόμου μπορεί να διογκώσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνει τις τράπεζες, ενώ ΕΚΤ και ΔΝΤ κρίνουν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 25% όσων έχουν αιτηθεί ένταση στο σημερινό πλαίσιο προστασίας.

Στις εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται είναι:

• Η παράταση του νόμου με αλλαγή των κριτηρίων που ισχύουν σήμερα προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στον νόμο.

• Η θέσπιση ενός νέου πλαισίου προστασίας με βάση το κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει τη συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή του δανείου, με βάση επίσης συγκεκριμένα κριτήρια.

• Η πλήρης κατάργηση κάθε προστασίας και η αναζήτηση λύσης από κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά μέσα από τη δικαστική οδό.