Επέβαλαν τους σκληρότερους φόρους, υπόσχονται ρυθμίσεις

Επέβαλαν τους σκληρότερους φόρους, υπόσχονται ρυθμίσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αφού επέβαλαν τους σκληρότερους φόρους και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στα χρόνια των Μνημονίων, υπόσχονται τώρα νέα ρύθμιση σε 120 δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών, περίπου 15 δισ. ευρώ που ήταν η ζημιά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μόνο από την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε λουκέτο  ενώ τα νοικοκυριά αναγκάσθηκαν σε εκποίηση ακινήτων.

Είναι ενδεικτικό ότι το διάστημα 2015-2018 δημιουργήθηκαν περίπου 48 δισ. ευρώ νέων οφειλών, λόγο της αδυναμίας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ η εφορία στο διάστημα αυτό έδειξε το πρόσωπο της προχωρώντας σε κατασχέσεις ύψους 14 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ στην ιστορία του υπουργείου Οικονομικών.

Τώρα, όπως προαναφέρθηκε υπόσχονται νέα ρύθμιση οφειλών. Και μάλιστα. με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών τουλάχιστον για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια βγάζουν υπερπλεονάσματα συνεπεία των τσουχτερών εισφορών. Πρόβλημα όμως φαίνεται να έχει δημιουργηθεί  με τη ρύθμιση της εφορία η οποία ενδεχομένως να μην έχει τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία, θα αφορά όλους και μάλιστα θα προβλέπει επανυπολογισμό παλαιών οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις θα γίνει και «κούρεμα» ακόμη και 70% της οφειλής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην ανοιχτή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017Η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισμένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν.

Η νέα ρύθμιση λοιπόν που θα εφαρμοστεί στα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με όσα υπόσχεται η κυβέρνηση, θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του χρέους. Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις θα είναι για όλους 120.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, η ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα η αρχική οφειλή να μειώνεται ακόμη και κατά 70%. Μάλιστα, όποιος δεν ενταχθεί σε αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» που αφορά 900.000 και πλέον μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Όλες οι παλαιές (έως το 2016) οφειλές που έχουν καταλογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Στο νέο αυτό ποσό δε, θα υπολογιστούν ευνοϊκότερες προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα το «κούρεμά» τους να αγγίζει ακόμη και το 85%.