Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 12:01

-A +A

JP Morgan : Επαρκής η ρευστότητα της Τρ. Πειραιώς προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 12:01
Επαρκής η ρευστότητα της Τρ. Πειραιώς προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται
-A +A

Επαρκής είναι η ρευστότητα που είναι σε θέση να δώσει η Τρ. Πειραιώς προς τους εταιρικούς της πελάτες οι οποίοι και πλήττονται από την κρίση, επισημαίνει σε έκθεσή της η JP Morgan.

Σε ανάλυση αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, ο ξένος οίκος επισημαίνει ότι η έκθεση της Πειραιώς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση υπολογίζεται σε 8,8 δισ ευρώ, δηλαδή στο 19% του συνόλου των δανείων που αυτή έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει, ενώ ένα επιπλέον 7,5 δισ ευρώ (16%), επηρεάζεται λιγότερο. Και επισημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη επικοινωνήσει με την συντριπτική πλειονότητα των εταιρικών πελατών που αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα, εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 1,2 δισ ευρώ. Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό σημαίνει ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει 6 δισ ευρώ για όλη την οικονομία, υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων, τα παραπάνω είναι ικανά να καλύψουν την απώλεια ρευστότητας στις επιχειρήσεις. 

Στην ανάλυσή της η JP Morgan επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας θα παραμείνουν ισχυροί, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τρία θετικά στοιχεία από τα αποτελέσματα για το 2019 που ανακοίνωσε χθες η Πειραιώς : Την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 2%, και την αύξηση των αμοιβών κατά 9%, με αποτέλεσμα τα βασικά λειτουργικά της έσοδα της Τρ.Πειραιώς να αυξηθούν κατά 3% στα 1,75 δισ ευρώ. Το τελευταίο μάλιστα τρίμηνο του 2019, τα αποτελέσματα της τράπεζας παρουσίασαν σημαντική ενίσχυση. Ταυτόχρονα η Τρ.Πειραιώς περιόρισε τα λειτουργικά έξοδα κατά 5%, ενώ μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 52% στο 49%, τα οποία ανέρχονται πλέον στα 24,5 δισ ευρώ.

Συνολικά πέρυσι, τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 270 εκατ. ευρώ. Ειδικά τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από βασικές τραπεζικές εργασίες (καθαρά έσοδα τόκων συν καθαρά έσοδα προμηθειών μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), αυξήθηκαν κατά 17% ετησίως και διαμορφώθηκαν στα 771 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την ισχύ των βασικών τραπεζικών εργασιών της τράπεζας. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 τα έσοδα της τράπεζας συμπεριέλαβαν και 351 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη από τη μεταφορά της εσωτερικής διαχείρισης ΜΕΑ στην Intrum Ελλάς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, η βασική θέση της διοίκησης της Πειραιώς, όπως και άλλων συστημικών τραπεζών, είναι ότι η κρίση θα έχει μορφή V δηλαδή την απότομη πτώση θα ακολουθήσει γρήγορα η ισχυρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα μοντέλα αξιολόγησης της JP Morgan η τιμή στόχος για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι στα 4,2 ευρώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα