Εμπορικός Σύλλογος: Επανέρχεται στο αίτημα για μείωση των ενοικίων ως το τέλους του έτους

Επανέρχεται στο αίτημα για μείωση των ενοικίων ως το τέλους του έτους

Ότι συνεχίζει να διεκδικεί την μείωση ενοικίων των καταστηματων τους.κατά 40% ως το τέλος του έτους, υπενθυμίζει με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς όπως λέει αποτελεί βασικό θέμα βιωσιμότητας των εμπορικών καταστημάτων

Μεταξύ άλλων ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Οικονομικών ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις όπου και αν χρειάζεται, με σκοπό να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους, παρόλα αυτά έχει εντάξει στους ΚΑΔ που εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορωνοϊό μόνο το λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, προϋποθέτοντας ότι κανένας άλλος κλάδος του λιανικού εμπορίου δεν συνεχίζει να πλήττεται».

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να συμπεριληφθεί το σύνολο του λιανεμπορίου στην παράταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, δεδομένου, όπως εξηγεί στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ότι υπάρχουν κλάδοι όπως τα εμπορικά καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος που λόγω ελλείψεως τουριστικών ροών έχουν σχεδόν μηδενικούς τζίρους, ενώ εκπροσωπούν πανελλαδικά περίπου το 1/5 των καταστημάτων λιανικής. Επίσης, μεγάλες εμπορικές περιοχές της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, έχουν πτώση τζίρου που υπολογίζεται από 50 - 70%, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης στήριξης τους.

Ο ΕΣΑ δηλώνει ότι, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης για την οικονομία της χώρας, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεργασία ακόμα και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς να απεμπολεί την ισχυρή διεκδίκηση της ένταξης του συνόλου του λιανεμπορίου στο καθεστώς της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, αλλά τουλάχιστον να διευκολύνεται η επίτευξη διμερών συμφωνιών, επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων μέσω της επέκτασης του μέτρου της μείωσης ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο, έχει μία σοβαρή παράλειψη. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ενώ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του διεκδικεί την ένταξη του συνόλου του λιανεμπορίου στο μέτρο.

Στην ανακοίνωσή το επιμελητήριο αναφέρει τα εξής: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνονται μόνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης και δεν γίνεται καμία αναφορά για τα εμπορικά τουριστικά καταστήματα.

«Δηλαδή βλέπουμε να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι έκδηλη η πρόθεση της κυβέρνησης - και ορθά - να στηρίξει επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως τα καταστήματα εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα. Όμως δεν πλήττεται άραγε το τουριστικό κατάστημα που λειτουργεί δίπλα στο εστιατόριο ή έξω από τη μικρή ξενοδοχειακή μονάδα; Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν απασχολούν προσωπικό; Δεν συνεισφέρουν στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων; Γιατί αυτός ο άδικος διαχωρισμός;» Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το επιμελητήριο καλεί την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διορθώσουν την αδικία που συντελείται σε βάρος χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας» διότι, όπως αναφέρει, ήδη είναι δύσκολη η προσπάθεια επιβίωσής τους λόγω της έλλειψης τουριστών