Επ. Κεφαλαιαγοράς: Κατηγορεί την Folli Follie ότι αποφεύγει τους ελέγχους

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Κατηγορεί την Folli Follie ότι αποφεύγει τους ελέγχους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με καθυστέρηση πολλών μηνών και με τη ζημιά στην αγορά από το σκάνδαλο της Folli Follie να είναι ανυπολόγιστη λόγω (και) της αδράνειας της εποπτικής αρχής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί τώρα να περισώσει το κύρος της, κατηγορώντας πλέον ανοικτά την εταιρεία ότι δεν συμμορφώνεται.

Την ώρα που οι επενδυτές είναι αποσβολωμένοι από το μέγεθος του σκανδάλου και όσων αποκαλύπτονται καθημερινά στην υπόθεση της Folli Follie, φαίνεται πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της εταιρείας, το οποίο λαμβάνει χώρα ερήμην της αγοράς!

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι» με εκατέρωθεν ανακοινώσεις μεταξύ της εποπτικής αρχής και της Folli Follie, με τους επενδυτές να παρακολουθούν ένα «παιχνίδι» καθυστερήσεων, αδράνειας στη λήψη μέτρων και διαρκών σκοπέλων, που τελικώς κωλυσιεργούν τις διαδικασίες.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Folli Follie για την αναβολή της αυριανής Γενικής Συνέλευσης αλλά και της γνωστοποίησης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ήθελε τον έκτακτο έλεγχο για τη χρήση του 2017 να τον κάνει η Ernst & Young, το απόγευμα η εποπτική αρχή σε δική της ανακοίνωση επισήμανε πως «η Folli Follie, παρά τα σημαντικά ευρήματα της Alvarez&Marsal, συνεχίζει να μη συμμορφώνεται».

Φαίνεται πως το παρασκήνιο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ έντονο, ενώ από τα συμφραζόμενα εξάγεται το συμπέρασμα ότι κάθε άλλο παρά κλίμα... συνεννόησης και συνεργασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης υπάρχει.

Όμως, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, με ανυπολόγιστες ακόμη παραμέτρους, μια υπόθεση που δεν... επιτρέπει ούτε εκπτώσεις, ούτε καθυστερήσεις, ούτε άλλες «διαδρομές» που θα μπορούσαν να βλάψουν (περαιτέρω) όσους έχουν επενδύσει στον εν λόγω όμιλο.

Το σκάνδαλο της Folli Follie ήδη έχει προξενήσει ανυπολόγιστο κακό σε όλη την αγορά και οι επιπτώσεις του θα πληγώνουν για χρόνια όλο το σύστημα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έστω και τώρα, θα πρέπει να βγει και να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης αλλά και το πως εξελίσσονται τώρα όλες οι διαδικασίες και να μην παίζει «κρυφτούλι» μέσω ανακοινώσεων με την εταιρεία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει:

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της εταιρείας Folli Follie AEBTE («Εταιρεία»), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει τα ακόλουθα:

Στις 07.05.2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε την Εταιρεία να προβεί άμεσα σε ανάθεση πρόσθετου ανεξάρτητου ελέγχου των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για την χρήση 2017 σε αναγνωρισμένη ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρεία.

Η Εταιρεία με την από 14.05.2018 ανακοίνωσή της ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι ανέθεσε στην ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία Ernst & Young τον επανέλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017.

Η Εταιρεία προέβη σε ανάθεση διενέργειας προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των ενοποιημένων οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 στην εταιρία Ernst & Young και forensic investigation στην εταιρία Alvarez & Marsal.

Με την παράδοση της έκθεσης της Alvarez & Marsal η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάλεσε την Εταιρία ήδη στις 28.09.2018, ενόψει και της προγραμματισμένης για τις 10.10.2018 Γενικής Συνέλευσης, να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, μεταξύ άλλων, σχετικά με:

α) το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της Ernst & Young αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου,

β) την ημερομηνία δημοσιοποίησης της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2017.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνει ότι η Εταιρεία, παρά τα σημαντικά ευρήματα της Alvarez&Marsal, συνεχίζει να μη συμμορφώνεται και για το λόγο αυτό επαναλαμβάνει την απαίτησή της, η οποία είχε διατυπωθεί με σαφήνεια ήδη από τις 07.05.2018, για τη διενέργεια του πλήρους ελέγχου των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017 από την ελεγκτική εταιρεία που έχει ορίσει η Folli Follie AEBTE.

Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση έκτακτου ελέγχου βάσει του άρθρου 40 παρ.1 περ. (β) και παρ. 2 του κ.ν.2190/1920 για τη χρήση 2017, ενέργεια η οποία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εν λόγω χρήσης. Για το λόγο αυτό προτάθηκε να διενεργηθεί από διαφορετική ελεγκτική εταιρεία.