Έως τις 27 Ιανουαρίου τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

Έως τις 27 Ιανουαρίου τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις για την καταβολή εφάπαξ των αναδρομικών των ενστόλων, των δικαστικών, των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, σε μια ένδειξη του προεκλογικού ρυθμού στον οποίο κινείται η κυβέρνηση, η οποία για άλλη μια φορά προσπαθεί μέσω τροπολογιών να «χρυσώσει το χάπι» σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και αποσπάσει την εύνοιά τους. 

Στην απόφαση σημειώνεται ότι το ποσό των αναδρομικών θα καταβληθεί εφάπαξ έως την 27 - 1- 2019 με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, ενώ διευκρινίζεται ότι η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το ποσό αυτό θα εξαντληθεί στην παρακράτηση 20% που θα διενεργηθεί.

Η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το ποσό των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους ενστόλους ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις 363 εκατ. ευρώ), για τους Πανεπιστημιακούς στα 130,840 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό 79,1 εκατ. ευρώ), για τους γιατρούς του ΕΣΥ στα 189,180 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό 114,3 εκατ. ευρώ) για τους δικαστικούς στα 56,8 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 34,308 εκατ. ευρώ).

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το ΦΕΚ, «από την απόφαση αυτή προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2018, συνολικού ύψους εξακοσίων εκατομμυρίων (600.000.000,00) ευρώ [καθαρή δαπάνη, μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων κρατήσεων, τριακόσια εξήντα τρία εκατομμύρια (363.000.000) ευρώ]. Η δαπάνη θα καλυφθεί με μεταφορά πιστώσεων από τον ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών στον Κωδικό Αριθμό Εξόδων 0593 «Έκτακτες παροχές βάσει νόμων ή κανονιστικών πράξεων ειδικού μισθολογίου ένστολων» των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης η οποία θα προβλέπει την κατ''εξάιρεση εφάπαξ φορολογική υποχρέωση των αναδρομικών, που μπορεί να φτάσει μέχρι το 20%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπόκεινται στις γενικές φορολογικές διατάξεις. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ' εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013)».

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ.