Έως τις 26 Ιουλίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Έως τις 26 Ιουλίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Σε παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα:

- Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 των φυσικών προσώπων παρατείνεται μέχρι την 26η Ιουλίου 2018.

- Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται επίσης μέχρι την 26η Ιουλίου 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεκτίμησης των γεγονότων ότι εισήχθησαν σημαντικές αλλαγές με το νέο έντυπο Ε3, ότι το σύστημα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων άνοιξε περίπου δεκαπέντε ημέρες αργότερα από πέρυσι και ότι παρατηρήθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται ότι για τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες εφαρμόζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το liberal.gr, είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Δευτέρα 25 Ιουνίου δηλαδή 5 μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία είχε υποβληθεί το 60% των δηλώσεων ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 3.745.091 δηλώσεις.

Δηλαδή θα έπρεπε μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλλονται 632.666 δηλώσεις κάθε μέρα, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο καθώς το σύστημα δεν μπορεί να «σηκώσει» τόσο μεγάλο όγκο υποβολών.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τις 25 Ιουνίου είχαν υποβληθεί 3.745.091 δηλώσεις. Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:

- Ένας στους τρεις φορολογούμενους θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 880 ευρώ. Συγκεκριμένα για 1.391.405 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση

- Το 49,61% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 3.745.091 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί οι 1.857.784 είναι μηδενικές.

- Για το 13,24% των φορολογούμενων ή 459.902 φορολογούμενους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 338 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 167,7 εκατ. ευρώ.