Έως τις 10/12 η τροποποιητική δήλωση του εντύπου Ν από νομικά πρόσωπα

Έως τις 10/12 η τροποποιητική δήλωση του εντύπου Ν από νομικά πρόσωπα

Έως και τις 10 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες να υποβάλλουν εμπρόθεσμα ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxis την τροποποιητική δήλωση του εντύπου Ν (δήλωση φορολογίας εισοδήματος), υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν υποβάλλει αρχική δήλωση Ν, μέσω Taxisnet.

Ήδη μάλιστα τέθηκε και σε παραγωγική λειτουργία η  δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, καθώς το Taxis έχει ανοίξει τις «πύλες» του.

Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος εξοφλείται σε δυο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη στις 10 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στο τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς επίσης και τα εξής:

- Πρέπει να γίνει η εξής διάκριση μεταξύ των ήδη υποβληθέντων τροποποιητικών δηλώσεων στη ΔΟΥ:

Α) Τροποποιητική δήλωση με την οποία προέκυψε επιπλέον ποσό φόρου και βεβαιώθηκε από τη ΔΟΥ.

Προσοχή: Σε περίπτωση που καταχωρήσετε τροποποιητική δήλωση με την οποία προέκυπτε επιπλέον ποσό φόρου για βεβαίωση, το taxisnet θα βεβαιώσει το επιπλέον ποσό φόρου (τη διαφορά φόρου μεταξύ αρχικής και τροποποιητικής δήλωσης) και θα εκδώσει σχετική ταυτότητα οφειλής. Επομένως σε περίπτωση που έχετε ήδη υποβάλει την εν λόγω τροποποιητική δήλωση στη ΔΟΥ, ΔΕΝ πρέπει να την καταχωρήσετε και στο taxisnet, γιατί θα διπλοβεβαιωθεί το ποσό του φόρου.

Β) Τροποποιητική δήλωση που μείωνε ή δεν μετέβαλλε το ποσό του φόρου της αρχικής.

Σε περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση που υποβλήθηκε στη ΔΟΥ μείωνε ή δεν μετέβαλλε το ποσό του φόρου της αρχικής, μπορείτε να την καταχωρήσετε στο taxisnet, με την προϋπόθεση ότι μετά την υποβολή, πρέπει να την εκτυπώσετε και να την πάτε στην αρμόδια ΔΟΥ για συσχετισμό με την ήδη υποβληθείσα χειρόγραφη τροποποιητική δήλωση (Σας υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας των δυο δηλώσεων, υπερισχύει αυτή που έχει υποβληθεί στη ΔΟΥ).

- Ο φόρος καταβάλλεται σε 2 δόσεις. Η πρώτη δόση είναι έως 10/12/2015 και η δεύτερη έως 31/12/2015.

- Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου έως 10/12/2015 ισχύει η έκπτωση 2%.

- Τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2 και Ε3 υποβάλλονται σε κάθε περίπτωση, έστω και αν δεν υπάρχει μεταβολή στα δεδομένα των εντύπων. Επιλέγουμε από την υποβολή τροποποιητικής το αντίστοιχο έντυπο, το σύστημα μας εμφανίζει τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης και μετά οριστικοποιούμε ή τροποποιούμε ανάλογα.

Προσοχή: Τις μεταβολές στο έντυπο Ε3, οι οποίες τυχόν προκύπτουν, τις καταχωρούμε χειρόγραφα και στο έντυπο Ν (δεν μεταφέρονται αυτόματα όπως στην αρχική). Αντίθετα οι μεταβολές στο Ε2 θα ελεγχθούν για την ορθή μεταφορά τους στο έντυπο Ν.

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις Νομικών Προσώπων που έχουν επιλέξει στην αρχική δήλωση τον κωδικό 650 (εφαρμογή Δ.Λ.Π.), τα οποία θα πρέπει να επιλέξουν εκ νέου εάν η τήρηση των βιβλίων γίνεται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή την κείμενη φορολογική νομοθεσία και να ελέγξουν την ορθή συμπλήρωση των κωδικών 015, 116, 117, 118, 119, 016 και 017 (τα ποσά του πρώτου Υποπίνακα του πίνακα Ι. Φορολογική Αναμόρφωση Λογαριασμού «Αποτελέσματα Χρήσεως»)

- Όταν το αποτέλεσμα της τροποποιητικής είναι λιγότερο πιστωτικό της αρχικής, τότε δημιουργείται ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ με τη διαφορά, ο οποίος θα εμφανιστεί στη "προσωποποιημένη πληροφόρηση" και το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη Δ.Ο.Υ.

Το πιστωτικό της αρχικής θα εκκαθαρίζεται κανονικά από τη Δ.Ο.Υ. και σαν ημερομηνία συμψηφισμού θα έχει την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

- Όταν η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και η τροποποιητική χρεωστική, τότε δημιουργείται ταυτότητα οφειλής για το χρεωστικό ποσό της τροποποιητικής και ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ για το πιστωτικό της αρχικής το οποίο θα εμφανίζεται στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση".

Το πιστωτικό της αρχικής θα εκκαθαρίζεται κανονικά από τη Δ.Ο.Υ. και σαν ημερομηνία συμψηφισμού θα έχει την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε)