7ος χρόνος, ημέρα 2159η
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εντυπωσιακά ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα

Εντυπωσιακά ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα

Το συνεχιζόμενο «μάζεμα» των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του έκτακτου QE Πανδημίας (PEPP) στέλνει σε νέα ιστορικά ρεκόρ όλα τα ελληνικά ομόλογα, από το πιο βραχυπρόθεσμο έως το πιο μακροπρόθεσμο, διασφαλίζοντας εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο.

Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς 10ετούς ωρίμανσης έφτασε σήμερα έως το 0,565%, ισοφαρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ στις υπόλοιπες διάρκειες γίνεται… πάρτι. Όλα τα έντοκα γραμμάτια φέρουν αρνητική απόδοση, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο -0,2% και αυτό σε επίπεδο ιστορικών χαμηλών. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,696%, του 20ετούς στο 0,753% και του 25ετούς στο 0,9%. Απίστευτα πράγματα!

Οι ελληνικοί τίτλοι καταφέρνουν μάλιστα να μεγαλώσουν τη διαφορά με τους ιταλικούς. Ενδεικτικά, η απόδοση του ιταλικού 5ετούς είναι στο -0,085%, του 15ετούς στο 1,066% και του 20ετούς στο 1,298%. Πλέον τα ελληνικά ομόλογα κυνηγούν σε αποδόσεις τα ισπανικά καθώς το ισπανικό 15ετές είναι στο 0,7%.

Σημειώνεται ότι όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει το Liberal ενώ η συζήτηση για το τέλος του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο έχει ήδη ξεκινήσει, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για το αν η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικούς τίτλους γιατί θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από πιθανό να συμπεριλάβει η κεντρική τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα στο «κανονικό» QE, APP, ή σε κάποιο υβριδικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για να γίνει ομαλά η μετάβαση στη μετά την πανδημία εποχή.