Έντονη κινητικότητα στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία

Έντονη κινητικότητα στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία

Παρά τα όποια προβλήματα εντοπίζονται εδώ και αρκετό καιρό στον τομέα της παραγωγής γάλακτος, με τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού να έχουν ήδη εξανεμισθεί από τα υπερβολικά αυξημένα κόστη των ζωοτροφών και της ενέργειας, η κινητικότητα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο συνεχίζεται.

Η τελευταία εξέλιξη είναι αυτή του συνεταιρισμού παραγωγών ΘΕΣγάλα, για τον οποίον γίνεται μια προσπάθεια διάσωσης από την τυροκομική εταιρεία Όμηρος, με έδρα τα Τρίκαλα. Ο ΘΕΣγάλα που ξεκίνησε τις δραστηριότητες του από το 2011, κατάφερε να συγκεντρώσει στη δύναμη του πάνω από 100 παραγωγούς από τη Θεσσαλία, να δημιουργήσει δική του παραγωγική μονάδα και εκτός από τη Λάρισα, να αναπτύξει το δίκτυο του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σημεία αυτόματων πωλητών γάλακτος.

Είχε φθάσει σε έναν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ ως το 2016. Όμως, την επόμενη τετραετία, από το 2016 ως το 2019 εμφάνισε πτώση των πωλήσεων λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης γάλακτος και έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Το πρώτο σχέδιο εξυγίανσης απέτυχε, ενώ η ενδιαφερόμενη εταιρεία Όμηρος βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει μια βιώσιμη λύση. Σημειώνεται ότι η Όμηρος δεν ενδιαφέρεται να επαναφέρει τους αυτόματους πωλητές  γάλακτος που έκλεισαν αλλά ούτε να διατηρήσει το σύστημα των συνεταιριστικών γωνιών με την επωνυμία ΘΕΣγάλα συν. Αντίθετα, ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εργοστάσιο και τα συμβόλαια συνεργασίας με τους παραγωγούς.

Μια άλλη, πρόσφατη εξέλιξη είναι αυτή της Danone Nutricia Ελλάδος, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε νέες επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, που θα έχουν στόχο την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αύξηση του προσωπικού της αλλά και την μεγαλύτερη επικοινωνία των προϊόντων της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Σίμο Λουλουμάρη στόχος της επένδυσης αυτής είναι η αύξηση των μεριδίων αγοράς της εταιρείας και η ενίσχυση του τζίρου κατά 4 ως 5% ετησίως στο κομμάτι των γαλακτοκομικών και plant based ροφημάτων.

Σημειώνεται ότι η Danone κατέχει ηγετική θέση στα λειτουργικά γιαούρτια – με το σήμα Activia – στα σκευάσματα για μεταβολικά νοσήματα και στα σκευάσματα ενηλίκων, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει σε βρεφικά και νηπιακά γάλατα (Almiron, Milupa, Nutricia) καθώς και στα φυτικά ροφήματα και επιδόρπια (Alpro).

Ειδικά για την κατηγορία των φυτικών ροφημάτων ο επικεφαλής στην Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχουν προοπτικές, καθώς η κατανάλωση στην Ελλάδα σε φυτικά ροφήματα ανέρχεται μόλις σε 1 κιλό, όταν σε ανταγωνιστικές αγορές όπως η Ισπανία η κατανάλωση ανέρχεται στα 8 κιλά.

Υπενθυμίζεται ότι η Danone συνεργάζεται με την ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ στον τομέα παραγωγής γιαουρτιού Activia, με τη συνεργασία τους να επεκτείνεται κι εκτός συνόρων, καθώς τα προϊόντα εξάγονται μεταξύ άλλων σε Ιταλία και Ισπανία.

Μεγάλες επενδύσεις και ενδιαφέρον για εργοστάσια

Είχε προηγηθεί περί τα τέλη Μαρτίου η απόκτηση του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της ΑΓΝΟ από την εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) μετά από πλειστηριασμό.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και όλων των άλλων κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την απόκτηση του σήματος και των περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ, περίπου.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία έρχεται μετά από την ανακοίνωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μία επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ καθώς και από την ανακοίνωση των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της ιστορικής εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών Κλιάφας στα Τρίκαλα που έχει προγραμματισθεί για τις 9 Απριλίου. Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει εξαγοράσει την Κλιάφας τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον ίδιο μήνα η γαλακτοβιομηχανία Κρι- Κρι εγκαινίασετην νέα μονάδα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βιοαερίου στις Σέρρες, επένδυση ύψους 6 εκατ. Ευρώ, με στόχο να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού της κόστους.

Παράλληλα, η ΦΑΓΕ, η οποία για το 2021 κατέγραψε μικρή βελτίωση στον κύκλο εργασιών της αλλά μείωση της καθαρής της κερδοφορίας, λόγω των αυξήσεων των τιμών του γάλακτος, έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στην Ολλανδία.

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. Ευρώ, η οποία θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας κατά 40.000 τόνους ετησίως. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας θα ήταν έτοιμο στο β' εξάμηνο του 2024, όμως με νεότερη ανακοίνωση της η ΦΑΓΕ ανέφερε ότι, τελικά το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει στο α΄ εξάμηνο του 2025.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εξελίξεις, περί τα μέσα του Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας εισαγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιος ΑΕ» από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει στο Fund CVC το οποίο ελέγχει και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Μάλιστα η απόκτηση από το επενδυτικό fund CVC και του ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μετά την ΔΕΛΤΑ δημιουργεί νέες προοπτικές νέες προοπτικές και για τις δύο εταιρείες και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το τοπίο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Άλλη μια σημαντική κίνηση ήταν αυτή του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί την επικαιρότητα μετά το deal για την απόκτηση του 45% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ και των βορειοελλαδικών εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε από κοινού με την οικογένεια Χατζάκου το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο ως τότε κατείχε η Vivartia.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η απόκτηση, του 45% της ΙΟΝ σε συνδυασμό με τον έλεγχο του 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο θα δώσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν συνέργειες, αλλά και κοινές επενδύσεις.