Ενθαρρυντική η εκκίνηση Μητσοτάκη, χρειάζονται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις

Ενθαρρυντική η εκκίνηση Μητσοτάκη, χρειάζονται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει μία πολλά υποσχόμενη αρχή αλλά η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, στην οποία κάνει τον απολογισμό των πρώτων πέντε μηνών της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τηρήσει τις περισσότερες προεκλογικές του υποσχέσεις και έχει εφαρμόσει στους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης μία σειρά φορολογικών μειώσεων που θα στηρίξουν την οικονομία αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Παρ' όλα αυτά, είμαστε επιφυλακτικοί για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις βαθύτερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική», σημειώνει η Capital Economics.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές, ενώ η ισχυρότερη ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη βελτίωση των δημοσιονομικών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,4% από 4,5% τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως τονίζεται, ενώ το ράλι οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια τάση των ομολόγων, το spread έχει μειωθεί σημαντικά και κυρίως με χώρες όπως η Ιταλία.

Η Capital Economics εκτιμά ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την βελτίωση της είσπραξης φόρων είναι ενθαρρυντικό σημάδι και δίνει έμφαση στη συντονισμένη προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις και στο ξεμπλοκάρισμα ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα.

Όσο για τον Ηρακλή, ο οίκος σημειώνει ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πετύχει επισημαίνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να βρει λύσει και για τα «κόκκινα» δάνεια που δεν θα συμπεριληφθούν στο project.

Πέρα όμως από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μία σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων, ενώ η πρόοδος στο συνταξιοδοτικό και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι περιορισμένη. Την ίδια ώρα η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ενώ είναι βιώσιμη βραχυπρόθεσμα εγείρει ανησυχίες μακροπρόθεσμα. «Οι πολιτικοί εδώ και χρόνια διστάζουν να προχωρήσουν στις περικοπές συντάξεων και σε άλλα πεδία των δημόσιων δαπανών που πρέπει να μειωθούν για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πράξει διαφορετικά», αναφέρει.

Συμπερασματικά, η Capital Economics προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,5% τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμη και αν επιτευχθούν ρυθμοί 2% θα χρειαστεί πάνω από μία δεκαετία για να φτάσει το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.