Στον «αέρα» η μη περικοπή των συντάξεων - Σε έκτακτο Eurogroup το Νοέμβριο η απόφαση

Στον «αέρα» η μη περικοπή των συντάξεων - Σε έκτακτο Eurogroup το Νοέμβριο η απόφαση

Μέσα Νοεμβρίου σε έκτακτο Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων, καθώς στο χθεσινό Euroworking Group δεν ελήφθη καμία απόφαση. 

Σύμφωνα με όσα είπε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, στην καθιερωμένη του ενημέρωση σε δημοσιογράφους, «αναμένεται να υπάρξει ένα έκτακτο Εurogroup για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης μέσα Νοεμβρίου και εκεί πιθανό είναι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις».

O ίδιος, τόνισε πως τα δύο πιο σημαντικά σημεία που ενδιαφέρουν τα κράτη-μέλη, όσον αφορά τις περικοπές των συντάξεων είναι πρώτον αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και δεύτερον κατά πόσο τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι αναπτυξιακά.

Επίσης, ανέφερε ότι στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο το ιταλικό ζήτημα, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Σημειώνεται πως στο χθεσινό Euroworking Group, η Κομισιόν, παρά τη θετική της τοποθέτηση, προέβλεψε μία απόκλιση ύψους 0,4% του ΑΕΠ στις ελληνικές προτάσεις και τόνισε ότι ή θα πρέπει να κλείσει αυτή η απόκλιση ή κάποια μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό περιθώριο να μην εφαρμόσει και τις περικοπές των συντάξεων ύψους περίπου 2 δισ. αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αυτή τη στιγμή τεχνικά κλιμάκια αξιολογούν την κοστολόγηση του κάθε ένα από τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί, για να φτάσουν στα τελικά τους συμπεράσματα.

Παράλληλα, τρία κράτη-μέλη εξέφρασαν την αμφιβολία τους κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό.

Ειδικότερα, Γερμανία και Φινλανδία τόνισαν ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από τα κοινοβούλια τους, ενώ ο Σλοβάκος εκπρόσωπος ήταν ο μόνος που είπε ξεκάθαρα ότι έχει αμφιβολίες για την μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων.

Η γερμανική πλευρά που εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Κούκις χθες δεν ήταν τόσο σκληρή όσο μερικοί ανέμεναν καθώς και αυτός και ο υπουργός του κ. Σόλτς ανήκουν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και έχουν πιο «μαλακή» θέση για την Ελλάδα, ωστόσο τόνισαν αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική βουλή.

Νωρίτερα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για μεγάλα βήματα σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup που συνέρχεται στις 5 Νοεμβρίου. Παράλληλα, σημείωναν ότι υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες που θα έχουν διευθετηθεί έως τα μέσα του Νοεμβρίου.