Ενστάσεις για διαγωνισμό του ΤΑΠΑ εγείρει ο Σύνδεσμος Αναψυκτηρίων

Ενστάσεις για διαγωνισμό του ΤΑΠΑ εγείρει ο Σύνδεσμος Αναψυκτηρίων

Ανοιχτή διαδικασία και ισότιμη συμμετοχή στον διαγωνισμό που θα διενεργήσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ζητεί με επιστολές του στην επικεφαλής του Ταμείου και στον Υπουργό Πολιτισμού ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Αναψυκτηρίων και συναφών καταστημάτων (ΣΕΕΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, πληροφορήθηκε πρόσφατα ότι έχει συνταχθεί από το ΤΑΠΑ και πρόκειται να δημοσιευτεί προκήρυξη διαγωνισμού με περιεχόμενο που αλλάζει άρδην τα μέχρι τώρα δεδομένα της συμμετοχής στη σχετική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συνδέσμου, το σχέδιο της προκήρυξης περιλαμβάνει τους παρακάτω όρους, που στην ουσία καθιστούν απαγορευτική την ισότιμη συμμετοχή τόσο των σημερινών μισθωτών όσο και οποιουδήποτε μικρού ή μικρομεσαίου επαγγελματία:

• Προβλέπεται η ταυτόχρονη μίσθωση έξι (6) αναψυκτηρίων και η κατακύρωση στον υποψήφιο που θα προσφέρει το υψηλότερο μίσθωμα για όλα τα αναψυκτήρια. Ο συγκεκριμένος όρος φαίνεται να προωθείται τη στιγμή που κανείς από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του χώρου δεν μπορεί να μισθώσει έξι (6) αναψυκτήρια, γιατί η γεωγραφική διασπορά των αναψυκτηρίων και η υποδομή και το προσωπικό που διαθέτουν οι μικροί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

• Ζητούνται ως δικαιολογητικά συμμετοχής «πιστοποιητικό διαχείρισης ασφαλείας τροφίμων» (ISO 22000) και «πιστοποιητικό συστήματος διαχείρισης ποιότητος» (ISO 9001) που να αφορούν «την παρασκευή, προετοιμασία και διάθεση Snacks καφέ, πιτών, γλυκών, παγωτών, χυμών κλπ». Η εν λόγω απαίτηση προκαλεί ερωτηματικά, καθώς οι επιχειρήσεις που λειτουργούν τα αναψυκτήρια δεν ασχολούνται με την «παρασκευή» των παραπάνω προϊόντων αλλά αποκλειστικά με τη διάθεσή τους. Η παρασκευή τέτοιων προϊόντων γίνεται μόνον από τις γνωστές μεγάλες αλυσίδες παραγωγής.

• Ζητείται ως εμπειρία η λειτουργία μέσα στην τελευταία 6ετία τουλάχιστον έξι (6) καταστημάτων συναφών με τα υπό εκμίσθωση. Κάτι τέτοιο προωθείται ενώ κανείς από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του χώρου δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει, και δη εν μέσω κρίσης, τουλάχιστον έξι (6) συναφή με τα προς εκμίσθωση καταστήματα κατά την τελευταία εξαετία.

• Ζητούνται ισολογισμοί των τριών τελευταίων οικονομικών χρήσεων από τους οποίους να προκύπτει ότι ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος του 120% του αθροίσματος των ελαχίστων προτεινομένων μισθωμάτων για όλα τα μίσθια της διακήρυξης για τρία (3) χρόνια. Κανείς όμως από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του χώρου δεν έχει και δεν θα μπορούσε αντικειμενικώς να έχει μέσο κύκλο εργασιών τέτοιου ύψους.

Εφόσον ισχύσουν οι παραπάνω όροι, δεν ανοίγει απλώς ο δρόμος για τη συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς του ΤΑΠΑ των μεγάλων αλυσίδων του κλάδου της εστίασης. Επί της ουσίας αυτές γίνονται οι μοναδικοί παίκτες που θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στη διαδικασία με αξιώσεις, εξοστρακίζοντας από τον συγκεκριμένο χώρο όλους τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών μισθωτών.

Με επιστολές του προς το ΤΑΠΑ αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Σ.Ε.Ε.Α. έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς, που αφορούν τον διαγωνισμό, και συνάντηση για να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά τα σημεία της προκήρυξης που οφείλουν να τροποποιηθούν. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, από πλευράς των αρμόδιων φορέων δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση μέχρι σήμερα.

Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο κ. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Α., ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τα περισσότερα μέλη του Σ.Ε.Ε.Α. να δραστηριοποιούνται επί μακρόν και όχι ευκαιριακά στη μίσθωση αναψυκτηρίων, διεκδικούμε το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στους σχετικούς διαγωνισμούς. Διεκδικούμε αυτό το δικαίωμα όχι μόνο για εμάς, τους σημερινούς μισθωτές, αλλά για όλους τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Ως Σύνδεσμος, δεν ζητούμε σε καμία περίπτωση τη διακριτική μεταχείριση των σημερινών μισθωτών και μελών μας. Αυτό που ζητούμε είναι να παραμείνει η διαδικασία ανοιχτή και προσβάσιμη για όλους, και όχι μόνο για τις μεγάλες αλυσίδες. Θα εξακολουθήσουμε να μαχόμαστε για αυτό, ελπίζοντας το Υπουργείο και το Ταμείο να ανταποκριθούν στο αίτημά μας για ενημέρωση και διάλογο».