Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Κατάργηση και αντικατάσταση των επιτοκιακών δεικτών CHF LIBOR και ΕΟΝΙΑ

Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Κατάργηση και αντικατάσταση των επιτοκιακών δεικτών CHF LIBOR και ΕΟΝΙΑ

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει αποφασιστεί η αντικατάσταση των χρηματοοικονομικών δεικτών αναφοράς, όπως το LIBOR, αλλά και άλλων διατραπεζικών επιτοκίων (‘IBORs’).

Ήδη από το 2014, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) πρότεινε την αναμόρφωση του πλαισίου των IBORs και την αντικατάστασή τους από επιτόκια που διαμορφώνονται βάσει συναλλαγών σε διατραπεζικές αγορές δανεισμού μίας ημέρας (‘risk-free rates’).

Στο πλαίσιο αυτό, και με έναυσμα την ανακοίνωση της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) της Βρετανίας για την παύση όλων των εκδόσεων του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου σε ελβετικό φράγκο (CHF LIBOR) από την 1.1.2022, καθώς και την αντίστοιχη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Χρηματαγορών (EMMI) για την κατάργηση του  σταθμικού μέσου των επιτοκίων του ευρώ για συναλλαγές μίας ημέρας (EONIA) από τις 3.1.2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χρήση της εξουσίας της περί ορισμού καταστατικού υποκατάστατου για τους εν λόγω δείκτες.

Στις 22 Οκτωβρίου 2021, δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακόλουθοι Εκτελεστικοί Κανονισμοί της Επιτροπής:

Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1847 σχετικά με τον καθορισμό καταστατικού υποκατάστατου για ορισμένες εκδόσεις του CHF LIBOR. Ο εν λόγω Εκτελεστικός Κανονισμός ορίζει ως επιτόκιο αντικατάστασης του CHF LIBOR το ανατοκιζόμενο επιτόκιο SARON πλέον ενός σταθερού περιθωρίου προσαρμογής, όπως αυτό δημοσιεύεται για καθεμία από τις σχετικές διάρκειες του ανατοκιζόμενου SARON (ενός, τριών, έξι και 12 μηνών).

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 23β του Benchmarks Regulation, το επιτόκιο αντικατάστασης του CHF LIBOR αντικαθιστά, αυτόματα εκ του νόμου, όλες τις αναφορές στον εν λόγω δείκτη σε κάθε σύμβαση και σε κάθε χρηματοπιστωτικό μέσο, που δεν περιέχουν εφεδρικές (εναλλακτικές) διατάξεις.

Δεδομένου ότι το LIBOR θα παύσει να δημοσιεύεται την 1η Ιανουάριου 2022, τα καθορισμένα επιτόκια θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις αναφορές στο CHF LIBOR από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Ο Κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1848 σχετικά με τον καθορισμό επιτοκίου για την αντικατάσταση του EONIA ως δείκτη αναφοράς.

Βάσει του ανωτέρω Κανονισμού ως επιτόκιο αντικατάστασης του EONIA ορίζεται το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ (€STR), προσαυξημένο με την προσαρμογή του υφιστάμενου σταθερού περιθωρίου μεταξύ του EONIA και του €STR.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 23β του Benchmarks Regulation, το επιτόκιο αντικατάστασης του EONIA αντικαθιστά, εκ του νόμου, όλες τις αναφορές στο εν λόγω επιτόκιο αναφοράς σε κάθε σύμβαση και σε κάθε χρηματοπιστωτικό μέσο, που δεν περιέχει εφεδρικές (εναλλακτικές) διατάξεις.

Δεδομένου ότι το επιτόκιο EONIA θα παύσει να δημοσιεύεται στις 3 Ιανουαρίου 2022, το καθορισμένο επιτόκιο αντικατάστασης θα πρέπει να αντικαταστήσει τις αναφορές στο ΕΟΝΙΑ από την εν λόγω ημερομηνία.

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός εφαρμόζεται από τις 3 Ιανουαρίου 2022.