ENΦΙΑ: Όλοι οι τρόποι πληρωμής - Πότε θα μπαίνει τόκος και προσαυξήσεις

ENΦΙΑ: Όλοι οι τρόποι πληρωμής - Πότε θα μπαίνει τόκος και προσαυξήσεις

Η ώρα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έφτασε. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί έως και έξι ισόποσες δόσεις, ωστόσο φέτος δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να καταβάλουν το φόρο, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμο , σε δύο δόσεις έως το τέλος Οκτωβρίου. Τα βήματα για την πληρωμή του.

Η πρώτη δόση μάλιστα δεν καταβάλλεται άμεσα, αλλά έχει δοθεί περιθώριο από το αρμόδιο υπουργείο 31 ημερών. Έτσι και και οι δύο δόσεις του φόρου μπορούν να καταβληθούν χωρίς προσαυξήσεις έως τις 29 Οκτωβρίου.

«Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ… Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών. 

Πώς θα γίνει η πληρωμή
 

Σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για να προχωρήσουν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, σε πρώτη φάση θα πρέπει πρέπει να συνδεθούν στη νέα πλατφόρμα myAADE και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Επιλογή καρτέλας «Εφαρμογές»
  • Επιλογή καρτέλας «Πολίτες»
  • Στο γράμμα «Δ» και επιλέξτε «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • «Κλικ» στο «Είσοδος στην Εφαρμογή» και χρήση κωδικών Taxis
  • Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η σελίδα «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περουσιολογίου»
  • Από πάνω αριστερά (κάτω από το username) επιλέγουμε φορολογικό έτος 2021
  • Τότε θα εμφανιστεί κάτω από τις Εκτυπώσεις το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται ότι υπάρχει και πιο απλός τρόπος για να φθάσει ο φορολογούμενος στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και αυτός οδηγεί στην πληρωμή.

Αναλυτικότερα: 

  • Από την αρχική σελίδα του myAADE επιλέγουμε «Οφειλές, Πληρωμές και Επιστροφές»
  • Επιλέγουμε την καρτέλα «Οφειλές εκτός Ρύθμισης»
  • Και μετά οδηγούμαστε στη σελίδα με την Ταυτότητα Οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει και μέσα από το σύστημα της ΑΑΔΕ, με τη χρήση τραπεζικής κάρτας. Οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ είναι 6. Η πρώτη πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή, μαζί με τη δόση Οκτωβρίου, μέχρι τις 29/10. Η τελευταία δόση καταβάλλεται έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2022.

Πότε ξεκινούν οι πληρωμές
 

Σενάρια για πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις
 

Υπάρχει, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο η… σχέση να γίνει «γάμος». Εξετάζεται και το σενάριο ο ΕΝΦΙΑ από το 2022 να πληρώνεται σε 12 δόσεις δηλαδή από τον Μάρτιο κάθε έτους μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου. Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Απλώς δεν θα σταματήσουμε να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ ποτέ.

Ποιο είναι βέβαια το ζητούμενο για την πολιτεία; Αυτές οι δόσεις που θα πληρώνουμε επί μονίμου βάσεως να γίνονται ολοένα και μικρότερες. Για τον ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Έτσι, εκτός από τους ιδιοκτήτες που είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους συγκριτικά με το 2020, ο φόρος θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Περισσότερος θα είναι μόνο γι’ αυτούς που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή απέκτησαν ακίνητο και λιγότερος θα είναι για δύο κοινωνικές ομάδες:

  1. Αυτούς που πούλησαν ή δώρισαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο και
  2. Αυτούς που υπέστησαν μείωση δηλωθέντος εισοδήματος με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω από το όριο που εξασφαλίζει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%.