ΕΝΦΙΑ: "Αφαίμαξη" για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις

ΕΝΦΙΑ: "Αφαίμαξη" για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις

Η μεσαία τάξη  και οι επιχειρήσεις της χώρας θα σηκώσουν φέτος το βάρος του ΕΝΦΙΑ καθώς ο φετινός λογαριασμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το ποσό που είχαν καταβάλλει πέρσι.

Αυτό προκύπτει από εσωτερικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών με αποδέκτη τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, που παρουσιάζει σήμερα η "Καθημερινή" ο οποίος αποδεικνύει ότι με την φετινή εκκαθάριση του φόρου κατοχής ακινήτων τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται κυρίως στη μεσαία τάξη και τις εταιρείες.

Και αυτό, γιατί, μέσω του συμπληρωματικού φόρου θα καταλογιστούν στους έχοντες περιουσία άνω των 200.000 ευρω αλλά και στις επιχειρήσεις, φόροι 680 εκ. ευρώ, έναντι 575 εκ. ευρω πέρυσι.

Αυτοί σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι 278.052 φυσικά πρόσωπα και 24.218 νομικά πρόσωπα.

Η αυξημένη συμμετοχή στα βάρη του ΕΝΦΙΑ οφείλεται εν μέρει στο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιβάλει συμπληρωματικό φόρο στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με αποτέλεσμα αγρότες και συνταξιούχοι θα πληρώσουν μόνο τον βασικό φόρου που αντιστοιχεί στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Επίσης οφείλεται στη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που αποφέρει λιγότερα οικονομικά βάρη για τους ιδιοκτήτες περίπου 8,6 εκατ. κτισμάτων.

Μετά την μείωση των αντικειμενικών αξιών η αξία της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων υπολογίζεται στα χαρτιά στα 710 δισ. ευρώ.