Endeavor Greece: Πλήγμα σε ρευστότητα και απασχόληση λόγω lockdown

Endeavor Greece: Πλήγμα σε ρευστότητα και απασχόληση λόγω lockdown

Τις επιπτώσεις των 2 μηνών lockdown και το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις αποτυπώνει έρευνα της Endeavor Greece που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαΐου. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 επιχειρηματίες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικούς κλάδους. Η έρευνα αποτυπώνει την επίδραση της κρίσης του κορονοϊού στην ανάπτυξη, το στρατηγικό σχεδιασμό και τις λειτουργίες των εταιρειών κατά το διάστημα 15 Μαρτίου - 15 Μαΐου, καθώς και το βαθμό αισιοδοξίας τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία συνολικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 6/10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, ενώ οι μισές εξ αυτών (3/10) δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Μόνο το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Επίσης, μέχρι στιγμής, το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές, ποσοστό που όμως αναμένεται να αυξηθεί  σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι 7/10 επιχειρηματίες δηλώνουν ικανοποιημένοι με το επίπεδο αυτοματοποίησης των λειτουργιών τους. Στο ίδιο πλαίσιο, ποσοστό μεγαλύτερο του  60% σκοπεύει να συνεχίσει ή να ξεκινήσει να προσφέρει τη δυνατότητα της τηλεργασίας και μετά το πέρας της κρίσης. Όσον αφορά στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, μόνο 2/10 σκοπεύουν να επαναδιαπραγματευτούν το επαγγελματικό τους ενοίκιο ή να μειώσουν τα κόστη των γραφείων τους.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός

Η πανδημία επαναπροσδιορίζει σημαντικά και τα σενάρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις καθορίζουν και υλοποιούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό. Tο 53% των επιχειρήσεων λειτουργεί υπό το σενάριο πως η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020, το 10% μέχρι το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022. Ένα 34% λειτουργεί με το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 2020. Όσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει, το 27% πιστεύει πως θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2020, το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.

Αξιοποίηση Σχεδίων Στήριξης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τα μέτρα στήριξης που επιλέγουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ειδικότερα, 51% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος του προσωπικού τους, ενώ 35% έχουν λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματικού τους ενοικίου. Ταυτόχρονα, το 46% των ερωτηθέντων έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το 55% έχει ακολουθήσει μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότησής τους. Το 20% των επιχειρήσεων δεν έχει αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης.