Ένας στους δύο χρωστάει στην εφορία - Περισσότερες από 700 την ημέρα οι κατασχέσεις

Ένας στους δύο χρωστάει στην εφορία - Περισσότερες από 700 την ημέρα οι κατασχέσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Περισσότερες από 700 κατασχέσεις την ημέρα πραγματοποιεί η εφορία σε ισάριθμους οφειλέτες του Δημοσίου. Συνολικά εισέπραξε από τις κατασχέσεις αλλά και τις ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών 440 εκατ. ευρώ κατά τον πρώτο μήνα του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν τον Ιανουάριο να πληρώσουν φόρου ύψους 693 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας πρόκειται για την μη πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανήλθε στα 101,3 δισ. ευρώ

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,1 εκατομμύρια. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,7 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε ένα 1,1 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Στο τέλος του 2015, το ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ήταν στο 44,76% των οφειλετών στους οποίους δύναται να ληφθούν τέτοια μέτρα, αυξήθηκε σε 50,92% στο τέλος του 2016, σε 60,21% στο τέλος του 2017 και πλέον βρίσκεται στο 60,76%.

Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 440 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο, οι εφορίες διενήργησαν 2.100 μερικούς ελέγχους και 513 πλήρεις ελέγχους, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων 47 ελέγχους (μόνο 1 όμως στο μέτωπο πλήρους ελέγχου φρέσκων υποθέσεων) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, 14 ελέγχους.

 

Φωτογραφία: Ιntime