Ένας μήνας δεν φέρνει την... Άνοιξη στα έσοδα

Ένας μήνας δεν φέρνει την... Άνοιξη στα έσοδα

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «πανηγυρίζει» διότι τα έσοδα του Οκτωβρίου ξεπέρασαν σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά φέτος, τον αναθεωρημένο στόχο, όμως ξεχνά ότι ένας μήνας δεν φέρνει την… Άνοιξη.

Και αυτό γιατί με βάση τα ίδια επίσημα στοιχεία που διέρρευσε το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση των εισπράξεων μόνο κατά 190 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο τον προηγούμενο μήνα, αφού ανήλθαν σε 4,386 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,196 δισ. ευρώ, δεν βελτιώνουν την εικόνα των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αφού οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Γεγονός που σημαίνει ότι στο τελευταίο δίμηνο, η προσπάθεια για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο σκέλος των εσόδων γίνεται ακόμη δυσκολότερη, αφού όχι μόνο θα πρέπει να καλυφθεί το «κενό» των 2 δισ. ευρώ αλλά ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε το liberal.gr, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να καταστεί εφικτή και η είσπραξη επιπλέον 13 δισ. ευρώ, ή 260 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Θα πρέπει άλλωστε να υπογραμμιστεί ότι τον Οκτώβριο τις εισπράξεις «έσωσαν» αφενός ο αυξημένος ΦΠΑ που κατέβαλαν οι επιτηδευματίες, λόγω της αύξησης των συντελεστών, αφετέρου δε η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν ήδη τη συνολική εικόνα, εμφανίζονται προβληματισμένα καθώς από τα στοιχεία τους προκύπτει ότι πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες που κατέβαλαν εφάπαξ το φόρο των ακινήτων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει ανάλογη ροή εσόδων από τη συγκεκριμένη «πηγή».

Ακόμη όμως κι αν δεν επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους, όλοι γνωρίζουν ότι ο κρίσιμος μήνας είναι ο Νοέμβριος αφού έως το τέλος του θα πρέπει να καταβληθούν ο φόρος εισοδήματος από τους φορολογούμενους (τρίτη και τελευταία δόση) καθώς και από τις επιχειρήσεις, η αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100% από εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες, αλλά και οι νέες «τσιμπημένες» δόσεις από όσους έχουν ενταχθείς τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ύστερα από την αύξηση του επιτοκίου.

Και όλα αυτά πρέπει να εξοφληθούν πριν έρθουν και τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ., η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιπες των ρυθμίσεων που ήδη «τρέχουν» το Δεκέμβριο.

Με μαθηματική λοιπόν ακρίβεια η εξίσωση επίτευξης του αναθεωρημένου στόχου των εσόδων δεν βγαίνει για φέτος, παρά μόνο με… δημιουργικό τρικ.