Ένας Έλληνας θέλει να «σηκώσει» σε ιστορικά ρεκόρ τη Wall Street

Ένας Έλληνας θέλει να «σηκώσει» σε ιστορικά ρεκόρ τη Wall Street

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μπορεί ένα μεγάλο ποσοστό των επενδυτών να φοβάται την ύφεση που πολλοί αναλυτές βλέπουν να έρχεται - και άλλοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων - όμως ο ηγέτης της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας έχει αντίθετη άποψη και δεν φοβάται την ύφεση. Ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμον, ένας από τους ισχυρότερους τραπεζίτες στον κόσμο, αφού πρώτα «τρόμαξε» τους αναλυτές με τα κέρδη-ρεκόρ που εμφάνισε η JP Morgan στο α' τρίμηνο του 2019, εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια ακόμη.

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, εγγονό του Έλληνα μετανάστη Πάνου Παπαδημητρίου, «δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι η ανάπτυξη πρέπει να σταματήσει», ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να μην πάει κάτι καλά στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας. «Όμως δεν θα πόνταρα ότι θα έρθει ύφεση», πρόσθεσε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές.

Την ίδια ώρα, ο πολύς Ντάιμον δείχνει έτοιμος να «σηκώσει» τη Wall σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς η JP Morgan άνοιξε την περίοδο των εταιρικών ανακοινώσεων με «βόμβα». Η αμερικανική τράπεζα κέρδισε το αστρονομικό ποσό των 9,1 δισ. δολαρίων όχι μέσα σε ένα χρόνο αλλά μόνο στο α'' τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει εμφανίσει ποτέ μία αμερικανική τράπεζα σε διάστημα τριμήνου και μία επίδοση που δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει την Wall Street στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σε μία συγκυρία που οι αγορές βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες να παγώνουν την αύξηση των επιτοκίων υπό το φόβο της σοβαρής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, οι επενδυτές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, τους ταύρους και τις αρκούδες, αναμένοντας, μεταξύ άλλων, με τεράστιο ενδιαφέρον τα εταιρικά αποτελέσματα των κολοσσών της Wall Street. Το θετικό «σινιάλο» της JP Morgan οδήγησε τον δείκτη S&P 500 πάνω από το επίπεδο των 2.900 μονάδων και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήθελε μόλις 33 μονάδες για να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η μετοχή της JP Morgan ενισχύθηκε κατά περίπου 5% ξεπερνώντας τα 111 δολάρια έχοντας ξεφύγει πολύ το χαμηλό των 92 δολαρίων που κατέγραψε την «μαύρη» παραμονή των Χριστουγέννων του 2018. «Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω παγκόσμιων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η απασχόληση και οι μισθοί αυξάνονται, ο πληθωρισμός είναι ήπιος, τα χρηματιστήρια είναι υγιή και η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένουν ισχυρές», δήλωσε ο Ντάιμον.

Ο τραπεζίτης που τον περσινό Σεπτέμβριο δήλωσε ότι θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ αν κατέβαινε στις εκλογές, δεν έχει αρνηθεί τις ελληνικές του ρίζες και συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία την καριέρα του χρηματιστή πατέρα του Τεντ Ντάιμον.

Τα καθαρά κέρδη του κολοσσού των 360 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης, ενισχύθηκαν κατά 5% στα 9,18 δισ. δολάρια, ή 2,65 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 2,35 δολαρίων ανά μετοχή. Μία από τα ίδια και για τα έσοδα, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 5% στα 29,9 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες κατά 1,5 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος των χορηγήσεων αυξήθηκε και τα έσοδα από συναλλαγές και στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν, η αύξηση των επιτοκίων από την Fed προς τα τέλη του 2018 έδωσε ώθηση στον τραπεζικό κολοσσό, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να εκτινάσσονται κατά 8% και την JP Morgan να «παραδέχεται» την θετική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων. «Εμφανίσαμε έσοδα και καθαρά κέρδη-ρεκόρ και ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις βασικές μας δραστηριότητες καθώς και ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα», τόνισε ο Ντάιμον.

Το πρώτο βήμα έγινε, λοιπόν, και πλέον η αμερικανική αγορά περιμένει τα αποτελέσματα των υπόλοιπων μεγάλων εισηγμένων για να αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία συνεχίσουν να δείχνουν ότι τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικά, διώχνοντας το «φάντασμα» της απότομης προσγείωσης ακόμη χαμηλότερα από το 6,6% του 2018, τότε αναλυτές εκτιμούν ότι η Wall Street θα αρχίσει νέα ανοδική πορεία προς καινούριες κορυφές.

Υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη. Η Capital Economics τονίζει ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τα εταιρικά κέρδη και προβλέπει σοβαρή πτώση των χρηματιστηρίων προς το τέλος του έτους, με τον S&P 500 να υποχωρεί στις 2.300 καταγράφοντας, δηλαδή, πτώση άνω του 20% από τα σημερινά επίπεδα.