Εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση του 5% του ΟΤΕ

Εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση του 5% του ΟΤΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σύμβουλο για την πώληση του 5% του ΟΤΕ ψάχνει το ΤΑΙΠΕΔ, που δημοσίευσε σήμερα τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στην πράξη, η ανακοίνωση αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 5% του ΟΤΕ, που έχει περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ από τον περασμένο Νοέμβριο. Όσο για την προθεσμία εξεύρεσης συμβούλου είναι σύντομη, και εκπνέει στις 10 Μαΐου, που σημαίνει ότι αμέσως μετά θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα πώλησης, που προφανώς θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η πορεία του χρηματιστηρίου. 

Μετά την πώληση του 5% το Δημόσιο, θα έχει απομείνει με ένα ακόμη 5%, εκ του οποίου το 1% συζητείται να μεταβιβασθεί στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) του υπερ-Ταμείου, ενώ το 4% ανήκει στο ΙΚΑ. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών βρίσκεται στα χέρια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Η μεταφορά του 5% των μετοχών του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε συνοδευτεί από την τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων του ΟΤΕ. Εν προκειμένω οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή της συμφωνίας (σε θέματα όπως δικαίωμα αρνησικυρίας από το Δημόσιο, κλπ.) θα μπορεί να γίνεται με απλή υπουργική απόφαση, ενώ μέχρι τότε απαιτείτο νομοθετική ρύθμιση.

Η Deutsche Telecom, κάτοχος σήμερα του 40% του ΟΤΕ, κατέχει με βάση τη Συμφωνία Μετόχων, το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το 5% που παραχωρείται, ενώ είναι γνωστό πως στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της στον ελληνικό Οργανισμό. Όπως έχουν κάνει σαφές οι Γερμανοί, αυτό θα συμβεί, μόνο εφόσον η συναλλαγή έχει οικονομικό νόημα και ενισχύει την αξία του ομίλου.