Εναλλακτικοί προμηθευτές και πράσινη μετάβαση οι λύσεις στο ρωσικό αέριο

Εναλλακτικοί προμηθευτές και πράσινη μετάβαση οι λύσεις στο ρωσικό αέριο

Η σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αερίου αλλά και η διακοπή των προμηθειών του από τη Ρωσία, η οποία είναι μεν δυνατή, αλλά όχι μια πιθανότητα, στην παρούσα στιγμή είναι οι δυο διαφαινόμενες λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργείται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τοποθέτησης του Nick Redman, αρχισυντάκτη και διευθυντή του τμήματος αναλύσεων της Oxford Analytica  με θέμα τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της Ε.Ε. και η διαχείριση της χωρίς τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο κ. Redman, η απεξάρτηση της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο της Ρωσίας πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν το συντομότερο.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η επιλογή της ρωσικής πλευράς για τιμολόγηση σε ρούβλια, δεν αφήνει άλλο περιθώριο, παρά να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια ένδειξη ότι πάμε σε σταδιακό «κόψιμο» της παροχής.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι στα μακροχρόνια συμβόλαια για 50 δις. κυβικά μέτρα ως το τέλος του χρόνου και για 100 δις. κυβικά μέτρα ως το 2030. Η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να συνάπτει μακροχρόνια συμβόλαια, καθώς η Gazprom εφαρμόζει το μοντέλο «πρώτα πουλάω και μετά παράγω».

Εναλλακτικοί προμηθευτές και LNG

Πέραν από τις λύσεις που θα πρέπει να εξευρεθούν στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Redman αναφέρθηκε στη σταδιακή μακρόχρονη αντιμετώπισή του, η οποία εκτός από τη λύση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνει και το LNG.

Βέβαια και εκεί αντιμετωπίζονται προβλήματα καθώς οι βασικές χώρες παραγωγής όπως η Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη έχουν η κάθε μία ιδιαιτερότητες που δεν εγγυώνται μια σταθερότητα στις προμήθειες.

Άρα, σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Redman ανέφερε, ότι η μόνη βιώσιμη λύση, επί του παρόντος, είναι αυτή της προμήθειας από χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό, βέβαια, σημαίνει και αλλαγές στην υποδομή και στο δίκτυο των αγωγών. Από την άλλη πλευρά και η πρόταση της Ε.Ε. για μεταφορές LNG είναι αρκετά αισιόδοξη.

Βεβαίως σε ένα βάθος χρόνου το φυσικό αέριο μπορεί να αντικατασταθεί σταδιακά και από την απανθρακοποίηση (decarbonization) αλλά και την χρήση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας (diversification).

Και τα δυο παραπάνω είναι εφικτά αλλά προς το παρόν η μόνη σταθερή λύση είναι η μείωση της προμήθειας από τη Ρωσία και η προμήθεια φυσικού αερίου από εναλλακτικούς προμηθευτές.