Ένα «θαύμα» αναζητεί η Deutsche Bank, μετά την υποβάθμισή της από την Fitch

Ένα «θαύμα» αναζητεί η Deutsche Bank, μετά την υποβάθμισή της από την Fitch

Αμφιβολίες για το κατά πόσο η Deutsche Bank είναι σε θέση να ανακάμψει και να επιστρέψει σε υγιή θέση και πορεία σταθερής ανάπτυξης εγείρει η χθεσινοβραδινή υποβάθμιση κατά μία μονάδα της πιστοληπτικής ικανότητας της γερμανικής τράπεζας από την Fitch -στο ΒΒΒ+ από Α-, που είναι η τρίτη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης.

«Η έκταση και η κατεύθυνση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, σε συνδυασμό με τις αναθεωρήσεις στη στρατηγική που προηγήθηκαν στη διάρκεια του έτους, σημαίνουν ότι ο δρόμος για την Deutsche Bank είναι μακρύτερος μέχρι την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη (τράπεζα παγκόσμιας εμβέλειας)», ανέφερε χαρακτηριστικά το σκεπτικό της Fitch -η οποία, την ίδια στιγμή, αναβάθμισε στο Α+ την πιστοληπτική ικανότητα της UBS και διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της Credit Suisse.

Καθοριστική για την κρίση της Fitch υπήρξε, σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, John Cryan, να απορροφήσει το εμπορικό τμήμα της Postbank, εξαιτίας της μη εύρεσης αγοραστή -εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά το κόστος και τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης.

Σημειώνεται ότι ο Cryan κατάφερε να απομακρύνει πέρυσι την μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης από το χείλος του γκρεμού, προχωρώντας σε διευθετήσεις ύψους αρκετών δις ευρώ σε διάφορες υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος της. Δεσμεύτηκε δε σε ένα σχέδιο επιστροφής σε «ήπια ανάπτυξη», με στροφή στις επιχειρήσεις και τις «γερμανικές ρίζες» της. Ωστόσο, τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, όταν καταγράφηκαν οι χαμηλότερες πωλήσεις των τελευταίων 3,5 ετών, γέννησαν νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, η Autonomous Research LLP εκτίμησε πως οι ζημίες που έχει υποστεί ο άλλοτε κραταιός όμιλος είναι πιθανότατα «αναντίστρεπτες» και πως χρειάζεται ένα «θαύμα» στην αγορά ομολόγων για να ανακάμψει ουσιαστικά.