Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης και του ευρώ

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης και του ευρώ

Η έναρξη από την ΕΕ της έκδοσης ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος SURE προκειμένου να στηριχθεί η αγορά εργασίας και να χρηματοδοτηθούν έργα  που θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια, έδειξε ένα πράγμα: Η αγορά διψάει για ομόλογα υψηλής αξιολόγησης. 

Η δίψα αυτή όμως θα είναι και αυτή που  θα χρηματοδοτήσει τις πιο σημαντικές εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ,  αυτές που θα επικυρώσουν το δεύτερο ακρωνύμιο της, αυτό της  «Ένωσης». 

Χτες, η ΕΕ στην πρώτη διάθεση των «κοινωνικών» της ομολόγων,  συγκέντρωσε  προσφορές- ρεκόρ για τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το πρακτορείο  Βloomberg,  για την δεκαετή έκδοση ύψους 10 δισ. ευρώ, συνωστίστηκαν προσφορές άνω των 145 δισεκατομμυρίων, ενώ αν προσθέσουμε και την έκδοση των 20ετών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ, οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 233 δισ. ευρώ. 

Οι αριθμοί είναι σίγουρα εντυπωσιακοί, ακόμα και αν πρόκειται  για ομόλογα ύψιστης αξιολόγησης,  αλλά δεν είναι αυτοί που καθιστούν την χτεσινή μέρα ιστορική για την Ευρωζώνη.

Η χτεσινή έκδοση ήταν η  πρώτη στο  πλαίσιο του προγράμματος SURE  που έχει σαν στόχο την παροχή δανείων έως 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, ώστε να υποστηρίξουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων  να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Επιπλέον του προγράμματος SURE, από το νέο έτος η ΕΕ θα αρχίσει επίσης να εκδίδει ομόλογα ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι για  το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ. 

Ποια είναι η ουσία

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε  είναι ότι προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για τη στήριξη των θέσεων εργασίας όπως και το ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγαίνει στις αγορές και θα δανείζεται με την εγγύηση του προϋπολογισμού της για λογαριασμό όλων των κρατών, κάτι που στην ουσία θα την καταστήσει στο μεγαλύτερο εκδότη ομολόγων για το 2021. 

Η μεγάλη εικόνα όμως είναι άλλη: H ΕΕ στην ουσία  διαχέει την αξιολόγηση «ΑΑΑ»   σε όλα τα κράτη- μέλη, με στάθμιση ανάλογη των αναγκών τους. 

Για όσους αναρωτιέστε αν πρόκειται για ένα είδος ευρω-ομολόγων, η σκέψη σας είναι στον σωστό δρόμο.  

Επί της ουσίας η ΕΕ ξεκίνησε από χτες μια νέα κατηγορία ομολόγων σε ευρώ υψηλής ποιότητας.  Κάτω από το ειδικό βάρος της αυξημένης αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος σαν παγκόσμιο νόμισμα- καταφύγιο, πολλοί διαχειριστές θα επιλέξουν αυτά τα ομόλογα ως μια δυνατή διαφοροποίηση από το δολάριο.

Ποια είναι η μετάφραση για το ευρώ; Εισροές.

Όπως γράψαμε ήδη από τις 29 Ιουλίου σε εκτενή ανάλυση για το τι σημαίνουν για την Ευρώπη, το ευρώ αλλά και την Ελλάδα  τα ομόλογα αυτά,  η Ε.Ε θα αποκτήσει μια μεγάλη δύναμη στις αγορές κρατικού χρέους και το ευρώ θα εισέλθει σε έναν νέο μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, με πρώτο ορατό σταθμό έναντι του δολαρίου τα 1,2236. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ αυτή τη στιγμή διαθέτει ομόλογα περίπου 50 δισ. ευρώ, με την πλειοψηφία τους να έχουν κατευθυνθεί για την χρηματοδότηση δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

 Έχει  επίσης εγκρίνει δάνεια ύψους 87,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος SURE με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν πάρει την μερίδα του λέοντος,  27,4 δισ. ευρώ και 21,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι νέες εκδόσεις θα κατευθυνθούν στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.