7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Ένα εκκολαπτόμενο large cap με κέρδη ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο και ισχυρές προοπτικές

Ένα εκκολαπτόμενο large cap με κέρδη ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο και ισχυρές προοπτικές

Άλλο ένα καλό αποτέλεσμα έρχεται να προστεθεί στην ροή των θετικών δημοσιεύσεων και μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πλέον εντυπωσιακά σε διαφορά από την περυσινή χρήση. Τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παρουσιάζουν ισχυρή αύξηση σε κάθε γραμμή ακόμα και αν αφαιρεθούν οι διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων. Πρόκειται ίσως για την πιο έμπρακτη απόδειξη αλλαγής πλεύσης της εταιρείας μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό και μια από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών δεδομένου ότι η εταιρεία με την τωρινή της μορφή μετράει τέσσερις δημοσιευμένες χρήσεις.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παρουσίασε κέρδη 34,8 εκατ. ευρώ στο ξεκίνημα του 2021 έναντι μόλις 900 χιλ. ευρώ πέρυσι. Η αλήθεια είναι ότι το περυσινό ξεκίνημα είχε επηρεαστεί από ζημιές αποτίμησης ύψους 12,6 εκατ. ευρώ ενώ η φετινή χρονιά έχει όφελος από τις διαφορές αποτίμησης 15,3 εκατ. ευρώ. Ακόμα και έτσι ωστόσο η διαφορά παραμένει συντριπτικά υπέρ της φετινής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο η εταιρεία έδειξε καθαρά κέρδη όσο στο σύνολο του 2020! (28,5 εκατ. ευρώ).

Ο συνδυασμός ανοδικού όγκου και τιμών μετάλλων (χαλκός +38% Αλουμίνιο +14%) διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα 647,3 εκατ. ευρώ για α’ τρίμηνο του 2021, αυξημένο κατά 22,1% από τα 530,3 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου.

Οι όγκοι πωλήσεων στο αλουμίνιο είναι αυξημένοι κατά 11% αυξάνοντας γραμμικά τις πωλήσεις στα 292 εκατ. ευρώ ενώ στο κλάδο χαλκού η αύξηση σε όγκους είναι 8,3% το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση τζίρου 33%. Συνδυαστικά οι δύο κλάδοι έχουν αύξηση όγκων 10,5% στους 134,4 χιλ. τόνους. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 28% στα 41,9 εκατ. ευρώ ενώ η αύξηση που εμφανίζεται στα δημοσιευμένα μεγέθη είναι 234%. Ο κλάδος αλουμινίου συνεισφέρει περί τα 25,8 εκατ. ευρώ στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη εμφανίζοντας την υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή (+39%) μεταξύ των δύο βασικών κλάδων του ομίλου.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δεν ξέχασε βέβαια το αγαπημένο της σπορ που είναι οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις (30 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση στο καθαρό δανεισμό της κατά 10% στα 687,25 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα είναι υποστηρικτικά και κατεβάζουν το Ρ/Ε για τα προσδοκώμενα κέρδη χρήσης κοντά στις 9 φορές ενώ τα λειτουργικά κέρδη προς την επιχειρηματική αξία της εταιρίας διαμορφώνονται στις 7,5 φορές. Η εταιρία έχει τις προϋποθέσεις για μια εντυπωσιακή χρονιά καθώς οι τάσεις της ζήτησης και στο δεύτερο τρίμηνο παραμένουν ισχυρές στις βασικές γραμμές της παραγωγής της. Προς το παρόν αναμένουμε την ετυμηγορία για την προσθήκη της εταιρίας στον FTSE-25 αφού μετά την αύξηση του free float πληρούνται τα κριτήρια ένταξης στον εν λόγω δείκτη στην επόμενη αναθεώρηση.

Το διάγραμμα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 

Διαβάστε ακόμη:

Έκρηξη κερδών και εσόδων για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο πρώτο τρίμηνο

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.