Εν λευκώ χωρίς διώξεις οι... μεγαλοφειλέτες

Εν λευκώ χωρίς διώξεις οι... μεγαλοφειλέτες

Την ώρα που η κυβέρνηση κόπτεται ότι δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, προκειμένου να αποφύγει νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις και μισθούς, την ίδια στιγμή κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τους φορο-παραβάτες.

Την ώρα που χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν από το 2016 να φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, την ώρα που οι αγρότες οδεύουν ολοταχώς στη φορολογική λαιμητόμο του τρίτου Μνημονίου με αύξηση των επιβαρύνσεών τους έως και 52%, την ώρα που σχεδιάζεται αύξηση εργοδοτικών εισφορών με κίνδυνο να υπάρξουν νέα λουκέτα στην αγορά και εκτίναξη της ανεργίας ελέω νέου Ασφαλιστικού, που θα «εξοντώσει» όλους τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση φροντίζει να δώσει «συγχωροχάρτι» εν λευκώ σε όσους χρωστούν.

Έτσι, μετά τις χαριστικές διατάξεις στους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, οι οποίοι θα πληρώνουν μόνο ένα πρόστιμο για όλες τις παρανομίες τους, έρχεται και η κατάργηση των διώξεων για όσους χρωστούν έως και... 100.000 ευρώ.

Χωρίς απολύτως κανένα κριτήριο αποποινικοποιείται, με εγκύκλιο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τη εγκύκλιο της ΓΓΔΕ κοινοποιούνται οι νέες διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4337/2015 περί ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο, που ορίζουν ότι αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το δημόσιο, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου (17/10/2015), σε εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δεν εκτελούνται. Ακόμη κι αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όμως λόγω των δημοσιονομικών αναγκών, αλλά και στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για τη μη άσκηση διώξεων, από τη στιγμή μάλιστα όταν οι απλοί πολίτες κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα εάν δεν περάσουν εμπρόθεσμα τα ΙΧ τους από τα ΚΤΕΟ, ή δεν πληρώσουν το ποσό των νέων τελών κυκλοφορίας...