8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Εμπορικό έλλειμμα στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 1991

Εμπορικό έλλειμμα στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 1991
Ap Images

Εμπορικό έλλειμμα εμφάνισε η Γερμανία τον Μάιο για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς οι εξαγωγές εμφάνισαν απροσδόκητη μείωση και οι εισαγωγές αυξήθηκαν εν μέσω του υψηλού κόστους ενέργειας. Ειδικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1 δισ. ευρώ και ήταν το πρώτο που κατεγράφη από το 1991.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας που σχετίζονται με την Covid χτυπούν τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με σημαντικές συνέπειες για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας, αναφέρει το Bloomberg.

Τον Απρίλιο, η Γερμανία είχε εμφανίσει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, Destatis. Επιπλέον, οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν εκφράσει εκτιμήσεις για πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5%, σε μηνιαία βάση, στα 125,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την εκτίμηση των οικονομολόγων για αύξηση 0,9%. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7%, στα 126,7 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τις προσδοκίες για 0,2%.