8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

ElvalHalcor: Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και παραγωγής το 2021

ElvalHalcor: Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων  και παραγωγής το 2021

Με τις επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ το 2022 να οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής σε πάνω από 500.000 τόνους ετησίως, τον κύκλο εργασιών ήδη από το εννεάμηνο του έτους να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και τη ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου να αυξάνεται, η Elvalhalcor ετοιμάζεται να καταγράψει ρεκόρ κύκλου εργασιών το 2021.Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μπορεί να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ το 2021 και η παραγωγή ήδη έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, ενώ τα προϊόντα του ομίλου Στασινόπουλου ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς.

Η οργανική κερδοφορία της εταιρείας στο εννεάμηνο αυξήθηκε 25,7% στα 130,4 εκατ. ευρώ, φτάνοντας σχεδόν την οργανική κερδοφορία ολόκληρου του περσινού έτους. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου αναχαιτίστηκαν από τη θετική επίδραση των αυξημένων αναλώσεων σκραπ και την αύξηση του όγκου πωλήσεων, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του κύκλου εργασιών, η ανοδική πορεία που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, διατηρήθηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2021 με ιδιαίτερα έντονη την ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών. Πρόκειται για τομείς που είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων στο εννεάμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 17,2%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση 18,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020.

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων, είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 50,0 εκ. ευρώ για το εννεάμηνο, έναντι ζημίας 8,7 εκ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2020, με τα τριμηνιαία μεγέθη για το αποτέλεσμα μετάλλου να ανέρχονται σε κέρδη 8,6 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, έναντι κερδών 4 εκ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2020. Το αποτέλεσμα του μετάλλου επέδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη που ανήλθαν σε 187,4 εκ. ευρώ έναντι 99,8 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020.

Η εταιρεία επενδύει σταθερά στους «ανθρώπους» της, θέτοντάς τους στο επίκεντρο της δράσης της. Έτσι λοιπόν, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό όλες οι ενέργειες για τη διαφύλαξη της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και συνεργατών της εταιρίας από την πανδημία, με τα ενοποιημένα αποτελέσματα να περιλαμβάνουν σχετικές δαπάνες ύψους 3,1 εκ. ευρώ έναντι 2,8 εκ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020.

Την ίδια στιγμή, η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.684 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 48,1% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.995 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 37,5% σε σχέση με πέρυσι). Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών σε ιστορικά υψηλά .

Αυτό που φαίνεται πως ξεχωρίζει την ανάπτυξη που καταγράφει η Elvalhalcor, είναι η διάρκειά της. Σε βάθος χρόνου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση για τα προϊόντα της, καθώς αυτά ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς. Από την ηλεκτροκίνηση, την πράσινη μετάβαση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κυκλική οικονομία, τα «mega trends» της παγκόσμιας αγοράς συναντούν τα προϊόντα της εταιρείας. Κάτι που οδηγεί στις θετικές προοπτικές της εταιρείας, η οποία αναμένεται να καταγράψει σταθερούς και μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης .