ElvalHalcor: Επενδύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ φέρνουν κέρδη ρεκόρ

ElvalHalcor: Επενδύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ φέρνουν κέρδη ρεκόρ

Αν είναι κάποια εισηγμένη εταιρία που έχει σημειώσει τα μεγαλύτερα άλματα σε σχέση με το παρελθόν σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με τους επενδυτές αυτή είναι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Το ζητούμενο πέρα από την επικοινωνία ήρθε το 2021 και αφορούσε τις επιδόσεις ρεκόρ που σημείωσε ο όμιλος σε όλες τις γραμμές, ξεκινώντας από τον κύκλο εργασιών ως τη γραμμή των κερδών μετά από φόρους. Πέρα από τις τιμολογιακές αυξήσεις οι ισχυρές επιδόσεις συνοδευτήκαν από ένταση στους όγκους (17% στο αλουμίνιο και 7,9% στον Χαλκό) και από βελτίωση στα επιμέρους περιθώρια κέρδους.

‘Όλα αυτά δεν ήρθαν εύκολα, ο όμιλος βρίσκεται για τρίτο συνεχόμενο έτος σε φάση αυξημένων κεφαλαιουχικών αναγκών (145 εκατ. ευρώ) το οποίο συνοδεύεται και από την ένταση του κεφαλαίου κίνησης. (περίπου άλλα +134 εκατ. ευρώ σε ένα μέγεθος 574 εκατ. ευρώ). Από το 2017 οι επενδύσεις παγίων του ομίλου ανήλθαν σε 571 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 467 εκατ. ευρώ στον τομέα Χαλκού). Και το 2022 θα είναι έτος που οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα προσεγγίσουν τα 130 – 150 εκατ. ευρώ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες αύξησαν τον καθαρό δανεισμό στα 787 εκατ. ευρώ από 623 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 και 566 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Παρόλα αυτά η χρήση έκλεισε με κέρδη ρεκόρ στα 113,9 εκατ. ευρώ και οι μέτοχοι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα πάρουν μέρισμα 3 λεπτά ανά μετοχή. Στα δημοσιευμένα κέρδη σημαντικό θετικό αντίκτυπο είχαν α) οι διαφορές αποτίμησης των μετάλλων (65,2 εκατ. ευρώ) και β) το κέρδος αποτίμησης των μετοχών της Cenergy ύψους 22,2 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα γεγονότα στην περιοχή στης Ουκρανίας, ο Όμιλος για το 2021 είχε πωλήσεις που αντιστοιχούσαν σε 0,9% του κύκλου εργασιών του στην αγορά της Ρωσίας και 0,6% στη αγορά της Ουκρανίας, ενώ σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις άγγιξαν το 1% στην αγορά της Ρωσίας και 0,6% στην αγορά της Ουκρανίας. H ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προμηθεύεται πρώτες ύλες από την αγορά της Ρωσίας, κυρίως πρωτόχυτο αλουμίνιο, αλλά ο συγκεκριμένος προμηθευτής αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5%-7% της αξίας των συνολικών αγορών και είναι δυνατό να αντικατασταθεί από άλλους χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στη εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Εταιρείας και του Ομίλου. Τέλος, η ενοποιούμενη ΕΤΕΜ SYSTEMS LLC, που εδρεύει στην Ουκρανία είναι εμπορική εταιρεία με σύνολο στοιχείων ενεργητικού 274 χιλιάδες ευρώ, κύκλο εργασιών 1.054 χιλιάδες ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 30 χιλιάδες ευρώ για την κλειόμενη χρήση του 2021. Επομένως η επίδραση στα οικονομικά μεγέθη μπορεί να θεωρηθεί περιορισμένη και απόλυτα ελεγχόμενη.

Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά, το α’ τρίμηνο διατηρεί την δυναμική της αύξησης των πωλήσεων της προηγούμενης χρονιά και παρά την αναθεώρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες λόγω των επιπτώσεων από την κρίση στην Ουκρανία δεν διαφαίνεται προς το παρόν κάποια επιβράδυνση στην ζήτηση. Η αποτίμηση ωστόσο της εταιρίας «αδικείται» από την σημαντική αύξηση του χρέους της (7x EV/EBITDA). Η ΕΛΒΑΛ θα μπορούσε να δει πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών αν αποκλιμακωθεί η σχέση του χρέους της.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και η φετινή χρονιά θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μόχλευσης (4,2 φορές τα λειτουργικά κέρδη) λόγω των τιμών των πρώτων υλών και άρα των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης αλλά και των κεφαλαιουχικών της επενδύσεων. Από την άλλη πλευρά ο όμιλος χτίζει δυναμικότητα και παίρνει συνεχώς δουλειές έχοντας μόλις το 4% του κύκλου εργασιών του στην Ελλάδα. Ο χρόνος δουλεύει για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι τιμές της ενέργειας και των α’ υλών κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν αυξάνοντας τα λειτουργικά περιθώρια και απελευθερώνοντας σημαντικές δυνάμεις σε επίπεδο κερδοφορίας και ελευθέρων ταμειακών ροών.

Πώς έκλεισε το 2021 σε σχέση με το 2020 ανά τομέα δραστηριότητας

Πηγή Beta Χρηματιστηριακή