ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,4% στο γ΄ τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,4% στο γ΄ τρίμηνο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος, καθώς η οικονομία άντεξε παρά τα capital controls και η ύφεση περιορίστηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση και σε 0,5% σε μηνιαία σύγκριση.

Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά της Στατιστικής ήρθαν σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομολόγων για πτώση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 2,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται προς επίρρωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που έχουν τεθεί στους θεσμούς, ότι η ύφεση για το σύνολο του 2015 θα περιοριστεί σε 1,3%, αντί της αρχικής πρόβλεψης το καλοκαίρι για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Έτσι, καθίσταται εφικτή και η επάνοδος στην ανάπτυξη νωρίτερα, εντός του επόμενου έτους.

Ύφεση 0,4% στο γ'' τρίμηνο

Σε ύφεση της τάξης του 0,4% πέρασε το γ΄τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών.

Η εκτίμηση αυτή, προοιωνίζεται ύφεση- έστω και χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων- για το σύνολο του 2015 και η εκ νέου ανάπτυξη της οικονομίας τοποθετείται προς το β΄ εξάμηνο του 2016.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση 0,4% το γ΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος σημείωσε μείωση 0,5%. Στο 9μηνο εφέτος το ΑΕΠ εμφανίζει αύξηση 0,37% σε μέσα επίπεδα, από άνοδο 0,75% στο εξάμηνο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε σε ετήσια βάση μείωση 0,1%.

Μεγάλη μείωση 12,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών εισαγωγών στη βιοµηχανία τον Σεπτέμβριο

Πολύ μεγάλη μείωση 12,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών εισαγωγών στη βιοµηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεµβρίου 2014, έναντι µείωσης 3,9% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2014 προς το 2013.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συγκεκριμένη εξέλιξη στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό», οφείλεται στις εξής µεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών:

α. Στη µείωση του δείκτη τιµών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 0,9%, και

β. Στη µείωση του δείκτη τιµών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 21,8%.

Ο γενικός δείκτης, τον Σεπτέµβριο 2015 σε σύγκριση µε τον δείκτη του Αυγούστου 2015, παρουσίασε µείωση 0,8% έναντι µείωσης 1,1% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2014.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ