Φρενάρει  η ανάπτυξη στο 1,3% - Κίνδυνος για την οικονομία

Φρενάρει η ανάπτυξη στο 1,3% - Κίνδυνος για την οικονομία

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα στο α'' τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά μόλις 1,3% στο α'' τρίμηνο του 2019, σε ετήσια βάση, που είναι η χειρότερη επίδοση για την ελληνική οικονομία στα τελευταία 8 τρίμηνα.

Είναι ταυτόχρονα το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο που καταγράφεται επιβράδυνση, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει έντονα σημάδια «κόπωσης» καθώς δεν αυξάνονται οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και η καταναλωτική δαπάνη υποχωρεί μέσα σε ένα ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον.

Εκτός από την καταναλωτική δαπάνη περιορίζονται και οι εξαγωγές, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά οι εισαγωγές, εξελίξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, η οποία λειτουργεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε κλίμα αβεβαιότητας λόγω της προεκλογικής παροχολογίας.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην έκθεση της Κομισιόν και στις αναμενόμενες προειδοποιήσεις για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Παράλληλα, η αγορά αναμένει τα στοιχεία του επόμενου τριμήνου για να εξακριβωθεί αν η επιβράδυνση συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό, μία εξέλιξη που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και ενδέχεται να καταστήσει το 2019 ένα χαμένο έτος.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.