Σε ύφεση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο η ελληνική οικονομία

Σε ύφεση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο η ελληνική οικονομία

Με ρυθμό 0,7% «έτρεξε» η ύφεση για την ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ στη διάρκεια του β' τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε σχέση με το φετινό α' τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,1 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

Πρόκειται για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο ύφεσης για την ελληνική οικονομία, η οποία πασχίζει ακόμα να ανακάμψει από τη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και την επιβολή των capital controls.

Η ΕΛΣΤΑΤ παράλληλα αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2016, αναθεωρώντας σημαντικά την ύφεση από το 1,3% που υπολογιζόταν αρχικά, στο 0,8%.

Παρά την καλύτερη εικόνα της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο εξάμηνο η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 0,75%.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τις εκτιμήσεις των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ για το Α.Ε.Π., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Α.Ε.Π. του 2ου τριμήνου του 2016 (πρώτη εκτίμηση), η Ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αυτό είναι το οδυνηρό “αποτύπωμα” της αριστερής ιδεοληψίας, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα την οποία βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να συνεχίζεται και να επιβαρύνεται.

Για το λόγο αυτό απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της».