ΕΛΣΤΑΤ: Κάμψη κατά 8,5% του κύκλου εργασιών στις ελληνικές επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

ΕΛΣΤΑΤ: Κάμψη κατά 8,5% του κύκλου εργασιών στις ελληνικές επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

Μονοψήφια ποσοστιαία υποχώρηση σημείωσε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της χώρας κατά τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΣΑΤ), ο κύκλος εργασιών για τις εγχώριες εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ανήλθε σε 17,6 δισ. ευρώ. Σημείωσε έτσι υποχώρηση κατά 6,5% σε μηνιαία βάση (σε σχέση δηλαδή με τον Οκτώβριο του 2020) και υποχώρηση κατά 8,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το Νοέμβριο του 2019.

Σε απόλυτες τιμές, η συγκεκριμένη ομάδα επιχειρήσεων έχασε τον περασμένο Νοέμβριο κύκλο εργασιών ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Οι συνολικές πωλήσεις τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ο κύκλος εργασιών είχαν ανέλθει σε 19,2 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό, η εκτίμηση της κυβέρνησης για απώλεια τζίρου 3 δισ. ευρώ μηνιαίως από το lockdown, είναι ακριβής και αναμένεται ότι θα καταγραφεί μόλις η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάσει τα στοιχεία του τζίρου για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία είναι οι πιο μεγάλες, (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, μεγάλου τζίρου κ.λπ.), αλλά εκείνες που τηρούν απλογραφικό σύστημα είναι μεν πιο μικρές αλλά είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Οι κλάδοι που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την εφαρμογή του lockdown είναι πρωτίστως οι υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων και δευτερευόντως οι υπηρεσίες τυχερών παιγνίων. Τα έσοδα από υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων υποχώρησαν κατά 78% σε ετήσια βάση ενώ τα έσοδα από τα τυχερά παίγνια κατά 76%. Ακολούθησαν οι αεροπορικές μεταφορές με κάμψη 74% κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, αύξηση κύκλου εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και αλιείας παρουσιάζουν σε ετήσια βάση αύξηση εσόδων κατά 34%, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες κατά 27%, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων κατά 23% κ.ά. Οι μεγάλοι κλάδοι με μηνιαία έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, παρουσίασαν όλοι ανεξαιρέτως κάμψη. Η παροχή υπηρεσιών ενέργειας σημείωσε πτώση 2,5% στα 1,29 δισ. ευρώ, το χονδρικό εμπόριο (πλην αυτοκινήτων) σημείωσε κάμψη 4,3% φτάνοντας τα 4,8 δισ. ευρώ ενώ το λιανικό εμπόριο (πλην οχημάτων) διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ υποχωρώντας κατά 14,4%. Τέλος ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών παρουσίασε υποχώρηση 5,8% φτάνοντας τα 547 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 676,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 50,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 1,37 δισ. ευρώ.