Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, 17:47

-A +A

ΕΛΠΕ: Στα 74 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, 17:47
ΕΛΠΕ: Στα 74 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο
-A +A

Στα 74 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο α' τρίμηνο του 2018 τα καθαρά κέρδη του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, έναντι 124 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2017, με την αύξηση των διεθνών τιμών αργού την ίδια περίοδο να έχει θετική επίπτωση στην αποτίμηση αποθεμάτων, ύψους 19 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του α' τριμήνου να ανέρχονται στα 149 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 62 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2017.

Η υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης καθώς και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε σχέση με το α' τρίμηνο 2017, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων. Σε αυτό το περιβάλλον, τα διυλιστήρια του Ομίλου σημείωσαν ιστορικό υψηλό βαθμό απασχόλησης, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής και πωλήσεων, στα 3,9 εκατ. ΜΤ (+2%) και 4,1 εκατ. (+3%) αντίστοιχα και την επίτευξη ρεκόρ εξαγωγών στα 2,5 εκατ. ΜΤ, ξεπερνώντας το 60% των συνολικών πωλήσεων. Οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις των διυλιστηρίων και η αριστοποίηση του μίγματος αργών, διατήρησαν την υψηλότερη απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων και το συνολικό τελικό περιθώριο διύλισης ΕΛΠΕ σε υψηλά επίπεδα.

Άνοδος διεθνών τιμών αργού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ισχυροποίηση ευρώ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή της απόφασης των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για έλεγχο της παραγωγής αργού, οδήγησαν τις διεθνείς τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 με αποτέλεσμα στο α' τρίμηνο 2018 να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα $67/bbl, σημαντικά αυξημένες (+22%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ($55/bbl).

Η νομισματική πολιτική σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ και οι μακροοικονομικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία να κυμαίνεται στα 1,23 κατά μέσο όρο, υψηλότερη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.

Η σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών αργού, επηρέασε αρνητικά τα διεθνή περιθώρια στη Μεσόγειο, με εξαίρεση αυτά που αφορούν διυλιστήρια με αυξημένη παραγωγή diesel όπως είναι η Ελευσίνα. Κατά συνέπεια, τα περιθώρια τύπου FCC διαμορφώθηκαν στα $4,8/bbl (-19%), ενώ ενισχύθηκαν τα περιθώρια Hydrocracking στα $5,3/bbl (+5%).

Αύξηση ζήτησης καυσίμων κίνησης

Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην εσωτερική αγορά κατέγραψε συνολικά αύξηση της τάξης του 4%. Ωστόσο, η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών, οδήγησε σε πτώση τη συνολική ζήτηση κατά 6% στο α'' τρίμηνο του 2018, με το συνολικό όγκο κατανάλωσης να διαμορφώνεται στα 1,7 εκατ. τόνους. Η αδασμολόγητη αγορά σημείωσε επίσης μείωση κατά 5%.

Μείωση δανεισμού και χρηματοοικονομικού κόστους, ολοκλήρωση αναχρηματοδότησης

Εντός του α' εξαμήνου ολοκληρώνεται η διαδικασία αναχρηματοδότησης των τραπεζικών δανείων του Ομίλου ύψους περί των 900 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή Ελληνικών και ξένων τραπεζών μέχρι το 2023, ενώ υπεγράφη ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή ύψους 300 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2021. Το επιτόκιο ήταν σημαντικά μειωμένο, ενώ αυξήθηκε και το ποσό του δανείου και στις δύο συμβάσεις. Επιπλέον συμφωνήθηκε η σύναψη ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής ύψους $250 εκατ. δολαρίων, τριετούς διάρκειας, εξασφαλίζοντας καλύτερη διαχείριση συναλλαγματικού κινδύνου ισολογισμού, ενώ αποπληρώθηκε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 240 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2016 για αποπληρωμή ευρωομολόγου. Με τον τρόπο αυτό, ο Όμιλος βελτιώνει ιδιαίτερα το προφίλ και τις πηγές δανεισμού του με σημαντικό μέρος των χρηματοοικονομικών του αναγκών να καλύπτεται από δεσμευμένα μεσοπρόθεσμα δάνεια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού δανεισμού που ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου, ήδη οδήγησαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο α'' τρίμηνο 2018 στα 39 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17% σε σχέση με πέρυσι.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ, με το συντελεστή μόχλευσης στο 45%, σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά.

Κύριες στρατηγικές εξελίξεις

Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων, η Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου με διευρυμένες επιλογές και εναλλακτικά σχήματα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ως μέρος επιχειρηματικών σχημάτων, υπέβαλε προσφορά για έρευνα και παραγωγή σε δυο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, με συμμετοχή των εταιρειών Total (40% - διαχειριστής) και ExxonMobil (40%) και μια θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο με τη συμμετοχή της Repsol (50% - διαχειριστής).

Αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης για το 66% του ΔΕΣΦΑ, που αφορά το 35% της συμμετοχής του Ομίλου και το 31% του Ελληνικού Δημοσίου, οι πωλητές έκαναν αποδεκτή την προσφορά ύψους 535 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό σχήμα αποτελούμενο από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες Snam S.p.A., Enagas and Fluxys, ενώ η έκτακτη γενική συνέλευση της Εταιρείας στις 7 Μαΐου 2018, ενέκρινε τη συναλλαγή, η οποία τελεί υπό τις εγκριτικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τις εγκρίσεις των αρμοδίων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου 2018 την πώληση του 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης στην εταιρεία ΕΝΙ αντί τιμήματος 57 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα του ομίλου. 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα