Ελληνικό δικαστήριο ανατρέπει την απόφαση για κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ΗΠΑ
Reuters

Ελληνικό δικαστήριο ανατρέπει την απόφαση για κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Το δικαστήριο της Χαλκίδας  ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους φορτίου ιρανικού πετρελαίου από το υπό σημαία Ιράν δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas) στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Ιράν άσκησε επίσης έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης.

 «Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», είπε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί αυτό (η απόφαση του εφετείου)».

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ή της Ελλάδας θα αμφισβητούσαν την απόφαση, η οποία εκδόθηκε από το Εφετείο  της Χαλκίδας. Το αποτέλεσμα της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, όπως επισημαίνει το πρακτορείο.

Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Κόλπο από το Ιράν. Η υπόθεση προέκυψε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο κατέσχεσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 Ρωσικά μέλη πληρώματος, κοντά στην ακτή της Εύβοιας λόγω κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω της περιπλοκότητας της ιδιοκτησίας του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν τον Μάιο μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές αργότερα κατέλαβαν ξανά το Lana, ενεργώντας με προσωρινή δικαστική απόφαση για οφειλές σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη.

Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά είπε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης.

H ιρανική αντίδραση 

H ιρανική πρεσβεία στην Ελλάδα σήμερα, με tweet της, αντέδρασε στην είδηση για την δικαστική ανατροπή στην κατάσχεση του πετρελαικού φορτίου του τάνκερ Lana ανοικτά της Καρύστου. 

Σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση, o πρέσβης Αχμάντ Ναντέρι αναφέρει ότι «το Ελληνικό Εφετείο θα ακυρώσει την αρχική δικαστική απόφαση για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου και, με τη χάρη του Θεού, ολόκληρο το φορτίο πετρελαίου θα επιστραφεί.»

Προσθέτει δε ότι «το θέμα παραμένει στην ατζέντα των εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της απόφασης. Η προστασία των δικαιωμάτων του ιρανικού λαού είναι η κόκκινη γραμμή μας.»