7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ελληνικές μετοχές 39 δισ. ευρώ σε hedge funds και χρηματοπιστωτικούς ομίλους

Ελληνικές μετοχές 39 δισ. ευρώ σε hedge funds και χρηματοπιστωτικούς ομίλους

Του Ανέστη Ντόκα

Ελληνικές μετοχές αξίας 39 δισ. ευρώ - σε σύνολο 57,7 δισ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα η αξία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου- διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα 250 και πλέον hedge funds αλλά και εκατοντάδες μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που παραμένουν ενεργοί στη χρηματιστηριακή αγορά με την ολοκλήρωση του α'' τετραμήνου 2018. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του liberal.gr,  τα ποσοστά των βασικών μετόχων (ελάχιστο ποσοστό 5% επί του μετοχικού κεφαλαίου) σε εισηγμένες, όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, το πιο γνωστό όνομα είναι του Αμερικανού επενδυτή Tζον Πόλσον, που είναι βασικός μέτοχος στην Alpha Bank (7,32%), την τράπεζα Πειραιώς (6,62%) και την ΕΥΔΑΠ (9,99%). Ο διεθνής οίκος Fidelity παραμένει με σημαντικά ποσοστά στην Autohellas (5,02%), στη Folli Follie Group (5,93%), στη Jumbo (13,18%) και στη Σαράντης (10,67%). 

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης με ποσοστό 15%. Στη ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό 13,80% το ξένο fund Silchester, ενώ έχει πλέον συμμετοχή με ποσοστό 12,94% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ. Στη μητρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει η συμμετοχή τριών ξένων χαρτοφυλακίων (The London Amsterdam 5,01%, Goldman Sachs 6,33%, Franklin Templeton 5,16%).

Στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης) παραμένει με ποσοστό 5,01% ο γαλλικός οίκος Suez Environmet. Στον Φουρλή συμμετέχει η Horizon Growth με ποσοστό 5,04%. Στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά παραμένει με ποσοστό 5% η Lansdowne Partners, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development συμμετέχει η Blackstone με ποσοστό 16,61%. Επίσης στη μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της χώρας, τους Μύλους Λούλη, συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό, 20%, το επενδυτικό σχήμα Al Dahra Holding.

Στόχος των ξένων χαρτοφυλακίων για το 2018 είναι να διευρύνουν τις επιλογές τους καθώς αναζητούν και άλλες εισηγμένες, εκτός της κλειστής ομάδας των 20 μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/Large Cap 25), προσδοκώντας σε ικανοποιητικές υπεραξίες το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να βρεθούν νέες εταιρείες που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων αφού οι κεφαλαιοποιήσεις των περισσοτέρων εισηγμένων παραμένουν αισθητά χαμηλά (κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τις κεφαλαιοποιήσεις (άνω των 300 εκατ. ευρώ) που αναζητούν οι ξένοι διαχειριστές.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η είσοδος των ξένων κεφαλαίων κυρίως στις εμποροβιομηχανικές μετοχές του δείκτη (FTSE 25) πριν από την είσοδο (2010) της Ελλάδας στον αστερισμό των μνημονίων προσέφερε πολύτιμη ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Κυρίως όμως τους εξασφάλισε «διεθνές διαβατήριο» να αναζητήσουν μέσω ομολογιακών εκδόσεων φρέσκα κεφάλαια στο εξωτερικό, τα οποία οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούσαν να καλύψουν. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα.