Ellinair: Η 5ετία στην Ελλάδα, η Aeroflot και οι νέοι στόχοι

Ellinair: Η 5ετία στην Ελλάδα, η Aeroflot και οι νέοι στόχοι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την εταιρεία – leader των ρωσικών αερογραμμών Aeroflot Russian Airlines για «σύμπλευση» των δικτύων δρομολογίων τους αλλά και τη συνεργασία τους στην έκδοση εισιτηρίων ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα η εταιρεία Ellinair του ομίλου Μουζενίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων δραστηριοποίησης στην ελληνική αεροπορική αγορά.

Πιο αναλυτικά, συμφωνήθηκε ώστε η Aeroflot να μεταφέρει τους επιβάτες της εντός Ελλάδος με πτήσεις της Ellinair, στα δρομολόγια Αθήνα- Θεσσαλονίκη, Αθήνα- Ηράκλειο, Αθήνα- Ρόδος, Αθήνα- Χανιά, Αθήνα- Σαντορίνη, Αθήνα- Κέρκυρα και Αθήνα- Μύκονος, ενώ οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν μέσω των δικτύων πωλήσεών τους, εισιτήρια για τις πτήσεις τους.

Με αυτό τον τρόπο, η Ellinair στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την ήδη σημαντική θέση της στην ρωσική αγορά, ενώ παράλληλα προσθέτει και σημαντικά και δημοφιλή δρομολόγια προς τα πιο εμπορικά ελληνικά νησιά.

Η Aeroflot, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας και μία από τις παλαιότερες αεροπορικές παγκοσμίως, με κύρια έδρα τον Διεθνή Αερολιμένα της Μόσχας, Σερεμέτιεβο. Η Aeroflot είναι μέλος της SkyTeam και διαθέτει στόλο που αριθμεί περισσότερα από 300 αεροσκάφη.

Θυμίζουμε πως η Ellinair ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα το 2013 και ήδη έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα μικρό μερίδιο στην εγχώρια αεροπορική αγορά, έχοντας αποκτήσει και πέντε βάσεις στην Ελλάδα για τη διευκόλυνση των δρομολογίων της, ενώ πλέον απασχολεί 320 εργαζομένους.

Με σύμμαχο την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, τα κενά που υπάρχουν στην εσωτερική αεροπορική αγορά με τη μερική αποχώρηση της Ryanair, αλλά και τη σημαντική θέση που έχει στη διακίνηση Ρώσων και Ουκρανών προς την Ελλάδα, η Ellinair συνεχίζει την ανάπτυξή της, στοχεύοντας το 2019 να μεταφέρει πάνω από 1,2 εκατ. επιβάτες.

Και όλα αυτά, ενώ το 2015 όταν ξεκίνησε πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος το ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» είχε 500.000 επιβάτες, ενώ το 2017 είχε μεταφέρει 750.000. Παράλληλα, όπως τόνισαν χθες στελέχη της, σε βάθος πενταετίας η εταιρεία έχει στόχο να φτάσει τα 2 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το 2018 εξελίχθηκε σε μια πολύ καλή χρονιά για την Ellinair, καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά, το όριο του 1 εκατ. επιβατών, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το ποσοστό πληρότητας.

Συγκεκριμένα, το 2018, η εταιρεία πραγματοποίησε 8.342 πτήσεις, προσφέροντας συνολικά 1.334.604 θέσεις, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2017, ενώ μετέφερε 1.043.984 επιβάτες (αύξηση 32% σε σύγκριση με το 2017), με ποσοστό πληρότητας 78,2%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει 7.042 πτήσεις, με 1.027.548 θέσεις και 792.096 επιβάτες, με την πληρότητα στο 77,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 οι επιβάτες της Ellinair, αυξήθηκαν κατά 40%, σε σύγκριση με το 2016, στοιχείο που δείχνει το momentum που υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος εργασιών της Ellinair το 2018 διαμορφώθηκε πέριξ των 130 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι για το 2019

aΤο 2019 αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της εταιρείας, η οποία πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση, τον Φεβρουάριο του 2014, με το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Κίεβο. Την χειμερινή περίοδο η Ellinair επιχειρεί με δύο A 319 και δύο A 320, ενώ κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προστίθενται τρία ακόμη αεροσκάφη στον στόλο, καθώς οι ανάγκες αερομεταφοράς, αυξάνονται λόγω εποχικότητας.

Πιο αναλυτικά, φέτος θα έχει στο στόλο της δύο Airbus 319 144 θέσεων, δύο Airbus 320 180 θέσεων και τρία Boeing 733 148 θέσεων (μέσω βραχυπρόθεσμου leasing αυτά).

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται τα δρομολόγια από και προς την Κρήτη, όπου και αυτό το καλοκαίρι η Ellinair θα πετάει προς Ηράκλειο και Χανιά, ενώ ενισχύονται τα δρομολόγια προς Ρόδο, τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη.

Από φέτος το καλοκαίρι προστίθενται νέα δρομολόγια από την Αθήνα προς τη νησιωτική Ελλάδα, από Αθήνα για Μύκονο, Χανιά και Κέρκυρα. Επίσης, από το καλοκαίρι η Ellinair θα εκτελεί δρομολόγια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Στουτγάρδη, το Βελιγράδι και η Ρίγα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν και την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα.

Ποιος είναι ο όμιλος Μουζενίδη

Ο Όμιλος Μουζενίδη είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος υπηρεσιών τουρισμού, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995 έχοντας πλέον παρουσία 24 χρόνια στην Ελλάδα, απασχολώντας συνολικά σ'' όλες τις εταιρείες περί τα 3.000 άτομα.

Η Ellinair είναι το... τελευταίο και πιο φιλόδοξο δημιούργημα του ομίλου στον τουρισμό, δεδομένου ότι – πλην της αεροπορικής – η Mouzenidis Travel διαθέτει 11 ταξιδιωτικά γραφεία στην Ελλάδα και 80 στο εξωτερικό, ισχυρό στόλο πάνω από 100 τουριστικών λεωφορείων, έχει το management σε 7-8 ξενοδοχειακές μονάδες, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, τη Mouzenidis Wines και τέλος το Enigma Mall Center στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

«Μυστικό» του management του ομίλου είναι να δημιουργεί καθετοποιημένες δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα, σε συμπληρωματικές οικονομικές συνέργειες, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια εξυπηρέτησης της τουριστικής πελατείας (βίζα, ταξίδι, μεταφορικά κ.ο.κ.).

Διακινεί περίπου το 60% του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα σ'' όλα τα δίκτυα που διαθέτει και αυτό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα που βοήθησε στο «χτίσιμο» του ομίλου τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Άλλωστε, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Μπόρις Μουζενίδης είναι ομογενής από τη Γεωργία.