Ελλάς-Γαλλία… πρώτη κατοικία

Ελλάς-Γαλλία… πρώτη κατοικία

Η αναζήτηση πολιτικής λύσης, επί όλων των εμφανιζόμενων από την κυβέρνηση ως άλυτων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, πιστοποιεί για μια ακόμη φορά την έλλειψη συντονισμού, σχεδιασμού, υλοποίησης και εφαρμογής πολιτικών.

Πολιτικών που μπορούν να αποδείξουν στην κοινωνία ότι οι κυβερνώντες γνωρίζουν εις βάθος τα προβλήματα και έχουν αίσθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων που οφείλουν και πρέπει να πράξουν ώστε κανένα πρόβλημα να μην μένει άλυτο, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου.

Από το «μικρό» πρόβλημα επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που πάει από παράταση σε παράταση, μέχρι τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού, των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι οι κυβερνώντες να ενδιαφέρονται όντος για το καλό του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνο να μην πληγεί το κοινωνικό προφίλ του κόμματος.

Πολύ απλά, διότι στη δεύτερη περίπτωση, είτε κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είτε δεν προσπαθείς να δώσεις λύση, αφού κάθε μέτρο αρνητική επίπτωση θα έχει, επομένως περιμένεις τον… από μηχανής Θεό ή, εν προκειμένω, τη Γαλλία.

Ελλάς – Γαλλία λοιπόν συμμαχία και για την πρώτη κατοικία, για τη σωτηρία της οποίας όλα τα λεφτά τα ποντάρουμε στον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών Πιερ Moscovici. Και αυτό γιατί η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με την τρόικα-κουαρτέτο είναι μεγάλη και αγεφύρωτη.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αδυνατούμε ακόμη και να αντιγράψουμε κάποιο «μοντέλο», ευρωπαϊκό ή άλλο τριτοκοσμικό διότι προς τα εκεί οδεύουμε, προκειμένου να δοθεί μια μακροχρόνια λύση, έστω, για τους πραγματικά μη έχοντες.

Έτσι, και για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τα «σενάρια» δίνουν και παίρνουν, από την ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας, το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ δανειολήπτη και Τράπεζας (5 ή και 10έτη), την επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές-κληρονόμους, ακόμη και μέχρι τη μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην Τράπεζα ώστε ο δανειολήπτης να μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όποια λύση κι αν προκριθεί το «κόστος» είναι δεδομένο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, οπότε ζητούμενο είναι η διαχείρισή του.

Είναι πάντως ευκαιρία, με την επίσκεψη Moscovici στην Αθήνα, να ακούσουμε και τις προτάσεις της γαλλικής πλευράς όσον αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που έχει «παγώσει» για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, αφού ο λογαριασμός πρέπει να μειωθεί στο μισό, από τα 210 εκατ. πρέπει φέτος να διατεθούν 105 εκατ. ευρώ, αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επί δυο και πλέον μήνες για το ύψος των νέων τελών κυκλοφορίας. Πόσο θα επιβαρυνθούν τα μεγάλου κυβισμού και ακριβά ΙΧ, άνω των 30.000 ευρώ, πόσο θα μειωθούν τα τέλη για τα μεσαίου κυβισμού και πόσο θα επιβαρυνθούν όσοι, για μια ακόμη φορά, είχαν εμπιστευτεί το κράτος και είχαν αγοράσει νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Ι.Χ.

Δυστυχώς, είναι καθημερινή πλέον η διαπίστωση, ότι ζούμε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...


* Διαβάστε ακόμη

- Οφθαλμόν ελπίδας στον Μοσκοβισί στρέφει το Μαξίμου για τα «κόκκινα δάνεια»