Ελλάκτωρ: Προσφορές άνω των 200 εκατ. ευρώ στο νέο ομόλογο

Ελλάκτωρ: Προσφορές άνω των 200 εκατ. ευρώ στο νέο ομόλογο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας το momentum της χώρας και τη μείωση του country risk που πλέον «ανοίγει» την πρόσβαση των ελληνικών εταιρειών στη διεθνή ρευστότητα, ο όμιλος Ελλάκτωρ, «πατώντας» και στη σχέση με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα που... έχτισε με το προηγούμενο ομόλογο στις αρχές Δεκεμβρίου, προχώρησε σε μια ακόμη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χθες.

Πιο αναλυτικά, χθες ο όμιλος βγήκε στις αγορές με την έκδοση ενός senior ομολόγου έως 50 εκατ. ευρώ, όμως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε τη διοίκηση της εισηγμένης στην απόφαση να αντλήσει τελικά 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20 εκατ. ευρώ παραπάνω από αυτά που αρχικά ζητήθηκαν. Οι προσφορές δηλαδή ήταν τέσσερις και πλέον φορές περισσότερες, ενώ η απόδοση του ομολόγου ορίστηκε στο 5,65%, «κλειδωμένη» έως τη λήξη του.

Ύστερα από τη θετική πορεία που είχε η διαπραγμάτευση του ευρωομολόγου των 600 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ αποφάσισε να αξιοποιήσει τις συνεχιζόμενες ευνοϊκές διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες, προχωρώντας στην έκδοση περαιτέρω ομολογιών.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση των 600 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκε κυρίως για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του Ομίλου, η νέα έκδοση προορίζεται για κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) στον κλάδο των αιολικών αλλά και των παραχωρήσεων (Μαρίνα Αλίμου).

Το σημαντικότερο ως προς την πρόσφατη έκδοση είναι ότι επαληθεύει πλήρως τις προσδοκίες που είχε η διοίκηση Καλλιτσάντση από το προηγούμενο ομόλογο, ότι δηλαδή η πρώτη επιτυχημένη έκδοση των 600 εκατ. ευρώ - πέρα από το άμεσο χρηματοοικονομικό όφελος που προσέφερε στον Όμιλο αναχρηματοδοτώντας με καλύτερους όρους τον δανεισμό του - άνοιγε ουσιαστικά στην Ελλάκτωρ την πόρτα των διεθνών αγορών ευρύτερα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς ο όμιλος αποκτά πρόσβαση στη μεγάλη διαθέσιμη διεθνή ρευστότητα, αντλώντας κεφάλαια από την επενδυτική κοινότητα, έχοντας ήδη «χτίσει» μια πρώτη σημαντική σχέση με μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η εκτίμηση αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνεται αν ληφθεί υπόψη η σημαντική υπερπροσφορά – υπερτετραπλάσια της ζήτησης - αλλά και το γεγονός ότι η προηγούμενη έκδοση των 600 εκατ. ευρώ καλύφθηκε κατά 75% από ξένους επενδυτές, ενώ στη νέα έκδοση οι ξένοι κάλυψαν πάνω από 80% της ζήτησης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η έκδοση αυτή θα γίνει με την απόδοση μέχρι τη λήξη του ομολόγου (yield to maturity) να διαμορφώνεται σε 5,65%, δηλαδή με μία μείωση της απόδοσης του ομολόγου της τάξης του 11,4% σε σύγκριση με αυτή του Δεκεμβρίου του 2019.

Ποια είναι η ELLAKTOR VALUE PLC

Το χθεσινό ομόλογο, όπως και το προηγούμενο του Δεκεμβρίου, εκδόθηκε από την 100% θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, την ELLAKTOR VALUE PLC, η οποία είναι εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Και οι δύο εκδόσεις, που έρχονται μετά από μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα διοίκηση του Ομίλου που έχει αναλάβει τα ηνία από τον Ιούλιο του 2018 με στόχο την ολική αναδιοργάνωση της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η ELLAKTOR VALUE PLC είναι στην πραγματικότητα η «ομπρέλα» που έχει τα ασημικά της Ελλάκτωρ, αφού σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται όλες οι συμμετοχές του Ομίλου αλλά οι πιο κερδοφόρες και όσες παράγουν ρευστότητα. Είναι ένα «μπουκέτο» στο οποίο μπήκαν τα… ασημικά του ομίλου, ήτοι η… χρυσοφόρα Αττική Οδό, τα Αιολικά Πάρκα και η διαχείριση απορριμάτων και όχι όλες οι θυγατρικές.

Περιλαμβάνει ένα ιδιότυπο γκρουπ δραστηριοτήτων όπως την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, τη Μητρική Ελλάκτωρ (άρα τον Κλάδο των Αιολικών μετά την απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ) και την ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή τη διαχείριση απορριμμάτων. Η επιλογή αυτή είναι απόλυτα συνεπής με τη στρατηγική της νέας διοίκησης που έχει χαρακτηρίσει τις δραστηριότητες των παραχωρήσεων, των ανανεώσιμων και του περιβάλλοντος ως «μηχανές ανάπτυξης» του ομίλου, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αυτός μόνο ο λόγος.

Η Έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 30 Ιανουαρίου 2020, ή περί την ημερομηνία αυτή, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Οι HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και J.P. Morgan Securities plc, ενεργούν από κοινού ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners), η Goldman Sachs International ενεργεί ως Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunner) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd, AXIA Ventures Group Ltd και EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ, ενεργούν ως Συνδιαχειριστές (Co-Managers) σχετικά με την Έκδοση.