«Turning point» για τον όμιλο Ελλάκτωρ τα αποτελέσματα του 2018

«Turning point» για τον όμιλο Ελλάκτωρ τα αποτελέσματα του 2018

Ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Ελλάκτωρ, από τις παραχωρήσεις, τα περιβαλλοντικά έργα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τον κατασκευαστικό κλάδο που παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, κατέγραψε ο όμιλος για την οικονομική χρήση του 2018.

Η περσινή χρονιά αποτέλεσε ορόσημο για τον όμιλο Ελλάκτωρ καθώς σηματοδότησε την ευρεία αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου υπό τη νέα διοίκηση Καλλιτσάντση, και πλέον μετά από μια επίπονη περίοδο αναδιάρθρωσης και απομειώσεων, ο όμιλος δείχνει να εισέρχεται σε τροχιά επιστροφής στην κερδοφορία.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2018, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δήλωσε:

«Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και 9 μήνες για την ανασύσταση της Ελλάκτωρ, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την επιστροφή στην κερδοφορία, έχει ξεκινήσει να αποδίδει καρπούς. Οι ισχυρές επιδόσεις σε Παραχωρήσεις, Περιβάλλον και Αιολικά αποδεικνύουν πως η στρατηγική μας απόφαση για επικέντρωση και επέκταση σε αυτές τις δραστηριότητες ενέχει θετικές προοπτικές για τον Όμιλο στο μέλλον. Η εστίαση της Διοίκησης στην Κατασκευή παράγει ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως διαφαίνεται από τη σταθεροποίηση των ζημιών στην ΑΚΤΩΡ στα επίπεδα του εννεαμήνου 2018. Η λειτουργική απόδοση βελτιώνεται κι έχουμε θέσει τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν στον Όμιλο να αξιοποιήσει μελλοντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και φυσικά να επιστρέψει στην κερδοφορία. Αναμένουμε πως η συνολική επίδοση του Ομίλου θα βελτιωθεί περαιτέρω μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε σε 1,857 δισ. ευρώ έναντι 1,865 δισ. ευρώ το 2017. Οι βασικοί αναπτυξιακοί κλάδοι συνέχισαν τις ισχυρές επιδόσεις, με τα Αιολικά να εμφανίζουν αύξηση 21,2% στον κύκλο εργασιών, ακολουθούμενα από το Περιβάλλον με αύξηση 12,8% στον κύκλο εργασιών και τις Παραχωρήσεις με αύξηση 7,9% στον κύκλο εργασιών, αντισταθμιζόμενοι από μείωση 3,1% στον κύκλο εργασιών της Κατασκευής. Ο κλάδος Ανάπτυξης Ακινήτων παρουσίασε έσοδα οριακά αυξημένα κατά 0,5%, σε σύγκριση με το 2017.

Παράλληλα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν για το 2018 σε 142,9 εκατ. ευρώ έναντι 204,6 εκατ. ευρώ το 2017. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ήταν κέρδη 41,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 101,6 εκατ. ευρώ το 2017. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, ο Όμιλος παρουσίασε ζημιές 25,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 39,7 εκατ. ευρώ το 2017. Μετά από φόρους ο Όμιλος παρουσίασε ζημιές 95,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα έτους 2018 του Ομίλου επηρεάστηκαν από τα ακόλουθα:

  • Στην Κατασκευή: Κόστος αποχώρησης 18,9 εκατ. ευρώ από το έργο ISF στο κράτος του Κατάρ και ζημιές 79 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούν σε ανάληψη υποχρεώσεων εταίρου κοινοπραξίας και αναθεώρηση κερδοφορίας έργων στη Ρουμανία (συμπερίληψη αμφότερων ήδη από τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2018).
  • Στις Παραχωρήσεις: 10 εκατ. ευρώ λόγω πρόβλεψης επί απαίτησης για παρακρατημένους φόρους (συμπερίληψη ήδη από τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2018), αρνητική επίδραση 4,6 εκατ. ευρώ λόγω απομείωσης αξίας ακινήτου και αρνητική επίδραση 31,4 εκατ. ευρώ από προσαρμογή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Μορέας). 
  • Στο Περιβάλλον: Κέρδη 5,8 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις πληρωτέες από τον ΕΔΣΝΑ αναφορικά με ασυμβασιοποίητες εργασίες προηγούμενων ετών και κέρδη 4,2 εκατ. ευρώ από αντιστροφή πρόβλεψης (συμπερίληψη αμφότερων ήδη από τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2018).
  • Στην Ανάπτυξη Ακινήτων: Κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ λόγω αντιστροφής παλαιότερης απομείωσης αξίας εμπορικού ακινήτου και απομειώσεις απαιτήσεων ποσού 0,4 εκατ. ευρώ. 

 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ομίλου.