Ελεγκτικό Συνέδριο: Πρωτιά για την Περιφέρεια Αττικής στις ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2017

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά καταλαμβάνει και επισήμως η Περιφέρεια Αττικής καθώς αναδεικνύεται πρωταθλήτρια διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών!

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Περιφέρεια Αττικής… πέτυχε να αυξήσει τα χρέη της προς τρίτους κατά 113,11%. Πιο αναλυτικά, οι υποχρεώσεις εκτινάχθηκαν στα 7.444.177,39 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017 από 3.493.049,06 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τους ελεγκτές η αύξηση οφείλεται στα προβλήματα οργάνωσης εσωτερικών διαδικασιών, εκπαίδευσης του προσωπικού και στελέχωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών!

Την ίδια ώρα, ασυνεπής για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται η κυβέρνηση σχετικά με την μείωση, μηδενισμό όπως υποσχόταν ο Γ. Χουλιαράκης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης προς τρίτους. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός στις 19 Μαρτίου, «δεσμευόταν ότι το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων θα έχει μηδενιστεί μέχρι το τέλος του προγράμματος», ενώ η Υπουργός Εργασίας, παίρνοντας τη σκυτάλη, δήλωνε «ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την εκκαθάριση σχεδόν όλου του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ληξιπρόθεσμων είναι για τον Αύγουστο του 2018».

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έπεσαν στο κενό. Κι αυτό διότι καταγράφεται  διόγκωσή τους κατά 1,26 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 8 μήνες.

Ειδικότερα,  σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, συνολικά τα χρέη από  4,759 εκατομμύρια ευρώ στις 31/12/2016 ανήλθαν στα 6,026 εκατομμύρια τον Αύγουστο του 2017, προκαλώντας όπως επισημαίνεται αρνητικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία. «Αποτελεί μείζον πρόβλημα του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

«Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου άρχισαν και πάλι να «τραβούν την ανηφόρα». Έτσι, παρά το γεγονός ότι εκταμιεύθηκαν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ από δόσεις της δανειακής σύμβασης για την αποπληρωμή τους, αυτές οι οφειλές παραμένουν υψηλές, ξεπερνώντας σήμερα τα 3 δισ. ευρώ (σχεδόν στο ύψος του 2014)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Βουλή Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού απλά προβλέπει την περαιτέρω μείωσή τους μέχρι το τέλος του έτους, και φυσικά όχι την πλήρη εκκαθάρισή τους! «Συνεπώς, η Κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τις χρονικές δεσμεύσεις της για πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ειδική μνεία, τέλος,  γίνεται στην έκθεση στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων επιστροφής φόρων. Για 16.875 περαιωμένες υποθέσεις ελέγχου επιστροφών φόρων ο μέσος όρος του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας ανάθεσης της υπόθεσης και της ημερομηνίας περαίωσης του ελέγχου είναι 242,1 ημέρες. Αντιστοίχως, για 3.756 υποθέσεις ελέγχου επιστροφών φόρων και ΦΠΑ , οι οποίες δεν είχαν περαιωθεί μέχρι και τις 31/12/2017, ο μέσος όρος του χρόνου που παρήλθε, από την ημερομηνία ανάθεσης της υπόθεσης μέχρι και τις 31/12/2017, είναι 657 ημέρες.