Ελβετία: Σε δημοψήφισμα η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε πολυεθνικές

Ελβετία: Σε δημοψήφισμα η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε πολυεθνικές

Με αγωνία αναμένουν τον Φεβρουάριο, οι 24.000 πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που αφορά την αποδοχή ή απόρριψη της προτεινόμενης αύξησης της ομοσπονδιακής φορολογίας στα κέρδη τους από το εξωτερικό. Και σύμφωνα με το Reuters, διστάζουν να επενδύσουν μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα.

Μία από αυτές είναι και η αμερικανικών συμφερόντων Zimmer Biomet''s, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι αναστέλλει προσωρινά την σχεδιαζόμενη επένδυση $40 εκατ. σε υπάρχον εργοστάσιο της στη χώρα, αναμένοντας την επιλογή των Ελβετών.

Το θέμα συνδέεται άμεσα με το υπάρχων καθεστώς στην Ελβετία, όπου κάθε ένα εκ των 26 καντονιών, καθορίζει ανεξάρτητα την φορολογική του πολιτική, η οποία δύναται να συμπληρώνει φόρους της κεντρικής διοίκησης.

Η φορολογική πολιτική της Ελβετίας έχει δεχτεί πιέσεις, από την οξεία κριτική της Ε.Ε., διότι κάποια καντόνια, έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς για ξένες εταιρίες, τις οποίες δεν επιβαρύνουν με κανένα επιπρόσθετο φόρο, από το υπάρχον 7,8% που επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η χώρα συμφώνησε με τις Βρυξέλλες το 2014, να εξετάσει την παύση του χαμηλού επιπέδου των επιβαρύνσεων, που επιτρέπει σε ξένες εταιρίες να καταβάλουν τόσο χαμηλούς δασμούς για τα έσοδά τους από το εξωτερικό.

Η πλειοψηφία των Ελβετών, αναγνωρίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, κατανοώντας τις συνέπειες του στιγματισμού της χώρας ως κέντρου φορολογικής διαφυγής.

Όμως, τα νέα προτεινόμενα μέτρα από ηγεσίες των καντονιών, διχάζουν την ελβετική κοινωνία, αφού αυτά κάνουν γνωστό, ότι θα στηρίξουν τις εταιρείες από την ζημία της πιθανής αλλαγής των φορολογικών συντελεστών της κεντρικής διοίκησης. Πολλά καντόνια τα οποία επέβαλλαν φόρους στα εξαγωγικά κέρδη των πολυεθνικών, ανακοινώνουν, ότι θα μειώσουν το ποσοστό εισφοράς, ώστε να ισοσκελίσουν τις αναμενόμενες ομοσπονδιακές επιβαρύνσεις.

To Zug, για παράδειγμα, επέβαλλε φόρο σε επιχειρήσεις 14,6% επί των συνολικών εσόδων, ενώ μετά τις μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει να φορολογήσει τις εταιρίες με 12%.

Επιπροσθέτως, οι εταιρίες θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε επενδύσεις για έρευνα, και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Στο συνασπισμό υποστηρικτών του ΟΧΙ, περιλαμβάνονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι πράσινοι, εμπορικά σωματεία (πανίσχυρα στη χώρα), εκκλησιαστικοί ηγέτες, αλλά και βουλευτές που ανήκουν στα δεξιά κόμματα τα οποία εισάγουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Ισχυρίζονται ότι η μεταρρύθμιση δεν θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, αλλά τον λαό, μειώνοντας τα συνολικά φορολογικά έσοδα των καντονιών.